Баща и син американци, които са обвинени, че са помогнали на бившия шеф на "Нисан" (Nissan) Карлос Гон да се измъкне от Япония в кутия за музикални инструменти, поискаха от Върховния съд на САЩ да спре екстрадицията им, за да имат време за обжалване, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Майкъл и Питър Тейлър от месеци се опитват да попречат на американските власти да ги предадат на Япония. Те твърдят, че по закон не могат да бъдат екстрадирани, а в Япония към тях ще се отнасят несправедливо. Адвокатите им заявиха пред Върховния съд, че японската наказателна система ще бъде сурова към мъжете.

Апелативен съд в Бостън вчера отказа да блокира екстрадицията, тъй като според магистратите двамата Тейлър имат малки изгледи за успех по същество по делото. Мъжете искат от Върховния съд да спре екстрадицията им, докато разглеждането на делото им приключи пред апелативния съд и, ако е необходимо, пред самия Върховен съд.

Представители на американските власти по-рано заявиха, че двамата могат още днес да бъдат предадени на Япония. Сега обаче позицията на властите е, че няма да предадат заподозрените на японското правосъдие, докато делото им срещу екстрадицията все още е висящо пред Върховния съд, каза адвокатът им.

Бащата - бивша зелена барета и експерт по сигурността в частна фирма, и синът му се издирват в Япония по обвинения, че са помогнали на Гон да напусне страната миналата година, скрит в кутия за музикални инструменти, която е била качена на частен самолет.

Бившият шеф на Нисан отлетя за Турция, а оттам - за Ливан, който няма договор за екстрадиция с Япония. Бизнесменът има френско, бразилско и ливанско гражданство.

Дир.бг