Френските власти започнаха процедура по забраняване на френската крайнодясна организация "Женерасион идантитер" (ЖИ), известна с това, че е враждебно настроена към мигрантите, заяви вътрешният министър на Франция Жералд Дарманен, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

ЖИ многократно е правила опити да попречи на мигранти да влизат на френска територия, включително с шумни акции във френските Алпи и Пиренеите - подобно на акциите на Динко от Ямбол, станал известен като "ловец на бежанци".

"Тази организация сега разполага с 10 дни за отговор", написа вчера Дарманен в Туитър.

През януари френските власти започнаха разследване срещу организацията за насаждане на расова омраза след акция срещу миграцията в Пиренеите.
Тогава Дарманен каза, че обмисля възможността тя да бъде закрита.

На 16 декември миналата година Апелативният съд в Гренобъл освободи трима активисти на ЖИ, които бяха осъдени на шест месеца затвор, след като през 2018 г. се бяха опитали да попречат на мигранти да влязат във Франция през границата с Италия.

През пролетта на 2018 г. организацията беше наела два хеликоптера и самолет, за да засича мигранти, опитващи да влязат във Франция през Алпите.

През ноември френските власти забраниха турската крайнодясна националистическа организация "Сивите вълци" след инциденти във Франция с нейно участие, на фона на повишено напрежение между Париж и Анкара, особено около конфликта в Нагорни Карабах.

Френските власти предприеха репресивни мерки и срещу радикални ислямисти след убийството на френски учител миналата година.

Клуб Z