Откакто Владимир Путин е на власт, Русия е вложила в "геополитически спецоперации" внушителната сума 609 милиарда долара. При това по-голямата част от тях се падат на годините, в които бяха високи цените на горивата и суровините, съставляващи основна част от износа на страната.

Оценката е на московското издание "Новая газета", което повдига и въпроса дали Москва ще се върне някога към харчене с подобен размах, след като мнозина анализатори от години посочват, че е прехвърлен пикът на търсене на петрол.

Парите са дадени за подпомагане на приятелски настроени режими и за мегапроекти, които се смятат за политически, тъй като икономическата логика сочи, че те едва ли ще се изплатят някога.

  • С въпросните 46 трилиона рубли можеше да се построят 15 хиляди нови болници, дава сравнение авторът. Вместо това "нефтената рента" е изтекла в чужбина - около 1 трилион долара, "паркирани" в офшорни сметки, и още над 600 млрд. долара за външна политика, която в крайна сметка докара Русия до международни санкции и практически я лиши от истински съюзници.

Най-голям дял - 271 млрд. долара, се падат на подпомагането на лоялни на Кремъл държави. Две от тях заемат почти целия обем и това са Беларус и Украйна (до 2014 г.).

Режимът на Александър Лукашенко е струвал на руските данъкоплатци над 109 млрд. лв., изчислява изданието. Около 100 млрд. от тях са в отстъпката за горивата, които Русия продава на Минск, а останалите са държавни кредити.

Управлявалите в Киев до конфликта с Русия заради анексирането на Крим и подкрепата на сепаратистите в Донбас са стрували също над 100 млрд. долара по думите на самите власти в Москва. Конкретните факти обаче са засекретени.

Цената за непризнатите проруски "републики" в бившия СССР - Донецка и Луганска в Украйна, Абхазия и Южна Осетия в Грузия, както и Приднестровието в Молдова, е около 32 млрд. долара. Това е безплатен ток и газ за предприятията, пенсии за жителите и "изобщо там всичко се доставя за сметка на руските данъкоплатци", казва Михаил Крутихин от консултантската компания RusEnergy. Не е известно колко струва руската подкрепа за конфликта в Източна Украйна, защото са засекретени данните за цените на министерството на отбраната за храни, гориво-смазочни материали, боеприпаси, оборудване, казва анализаторът Александър Голц.

Извън постсъветското пространство две държави се открояват като основни ползватели на руски геополитически разходи - Венецуела (над 20 млрд. долара за последните 10 години, но част от тях са възстановени с тайна търговия с петрол) и Сирия (поне 4.72 млрд. долара, но в действителност вероятно много повече, защото само руската военна операция в подкрепа на Башар Асад струва 3.2 млрд. по оценки на опозиционната партия "Яблоко" и реално може би 1.5 пъти повече, защото в тази сума не са включени самолетните полети и въздушният превоз от Русия плюс 1 млрд. долара за възстановяване на страната).

Най-типичният инструмент на тази подкрепа са дотациите за петрол и газ. Беларус например е получавала до миналата година отстъпка от 35 - 50 процента от средната цена на руския газ за Европа, казва Алексей Гривач от Фонда за национална енергийна сигурност. Ползата от безмитния руски нефт за тази страна е около 1.5-2 млрд. долара. Същото бе в Украйна до 2014 г. - само за 5 години тя е спестила 17 млрд. долара от газови доставки, 18.5 млрд. долара глоби от това, че не взима минималните договорени количества, и 3 млрд. долара задължения по кредити.

"Нова газета" отделя в специална категория големите енергийни проекти - 224 млрд. долара, от които само газопроводите "Силата на Сибир" (към Китай), "Северен поток 2" (към Германия) и "Турски поток" (към Турция) струват 133.4 млрд. долара. Подобни проекти са политически мотивирани, а на първо място парите отиват в джобовете на изпълнителите им.

"Газпром" понякога започва политизирани - или не съвсем - и абсолютно нетърговски проекти за газопроводи, след което договорите за строителството им се разпределят между т.нар. приятелски компании", разказва Михаил Крутихин. "Те чудовищно увеличават сметките и бюджета, от което получават сръхпечалба."

Друга област, открояваща се с политически амбиции, е ядрената енергетика. За строителството на 21 блока в чужбина, по които вече има подписани договори, Русия е отделила на "Росатом" 92 млрд. долара. Това са средства, които се отпускат с идея, че ще се намери инвеститор в АЕЦ, но често се оказва, че финансирането до 90% от стойността става за сметка на експортни кредити с ниски лихви, пише изданието.

Последната категория в рейтинга на "Новая газета" е опрощаването на държавни дългове - общо 116 млрд. долара за последните 20 години. От тях 20 млрд. долара са на африкански страни (отпускани основно за покупка на руско оръжие) и рекордните 37 млрд. долара - на Куба, идващи предимно от времената на бившия СССР.

Дневник