Европейският съюз преговаря с американската компания "Модерна" за купуване на още ваксини срещу COVID-19. Междувременно "Астра Зенека", с която преговорите са в застой, предлага да се доставят дози от собствената й ваксина, произведена извън Европа, за да се компенсират съкращенията на доставките.

Това съобщават за "Ройтерс" източници от ЕС в момент, когато целта за ваксиниране на 70% от населението в съюза е под въпрос заради забавянето с доставките от фармацевтичните компании. В момента блокът се опитва да разшири запасите си - поръчани са общо 2.3 млрд. дози.

ЕС договаря нова сделка за доставка с "Модерна" и тя би могла да удвои обема на дозите според двама висши служители от ЕС, участващи в преговорите, коментирали ситуацията за "Ройтерс". Те искат анонимност, тъй като разговорите са поверителни.

Сделката предвижда Евросъюзът да си осигури още 150 млн. дози освен 160-те млн., чиято доставка започна миналия месец. Според един от двамата служители част от дозите по новата сделка могат да се доставят до юни. Другият е по-предпазлив, предвид колко трудно се е оказало за "Модерна" да изпрати дори 10-те млн. предвидени за съюза за първото тримесечие на тази година.

Информацията на "Ройтерс" сочи, че съществува и вариант за увеличаване на наличните дози, ако се увеличи броят на тези, които могат да се извлекат от един флакон. Според "Модерна" се водят дискусии с регулаторите в европейски държави за възможността да се увеличи броят на дозите от флакон от 10 на 15.

Един от източниците също така твърди, че ЕС е близо до финализиране на преговорите с "Новавакс" за 200 млн. дози.

Споровете с "Астра Зенека"

В петък в Брюксел представители на ЕС обсъждаха спора с "Астра Зенека", чийто срив в доставките предполага, че до края на март ще бъдат доставени 31 млн. дози вместо обещаните 70 млн. Съюзът по-късно предложи още 9 млн. дози.

Според двамата източници в момента двете страни опитват да намерят начин за подсилване на производството със срещи всяка седмица. Те добавят и че могат да предоставят дози, произвеждани извън Европа, за да ускорят доставките - например от института "Серум" в Индия (водещ производител по схемата КОВАКС за доставка на държави с по-ниски доходи). Британските регулатори също проучват тази възможност.

"Ройтерс" отбелязва, че не е известно дали подобни доставки за по-заможни страни биха затруднили доставките при останалите.

В предложението на "Астра Зенека" е и завод в Съединените щати. Източниците от ЕС обаче смятат, че липсва яснота в тези предложения, макар дори да не е сигурно, че британско-шведската компания ще може да изпълни ангажимента си за 40-те млн. дози.

Освен това доставки от заводи извън ЕС ще трябва да бъдат разрешени от Европейската агенция по лекарствата (изключение са тези на "Астра Зенека" във Великобритания, записани в договора от миналата година, които, според компанията, Обединеното кралство спира заради собствения си договор).

Дневник