Хиляди хора протестираха в цяла Испания заради задържането от испанската полиция на известен рапър вчера, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Рапърът Пабло Асел, чието истинско име е Пабло Ривадуя Дуро, беше осъден на девет месеца затвора заради туитове във възхвала на насилието и обида на монархията. Асел наричаше абдикиралия испанския крал Хуан Карлос "крадец", а силите на реда - "мръсни наемници", които обвиняваше в убийства.

Рапърът, известен с радикалните текстове на парчетата си, обаче отказа да се яви в затвора за изпълнение на присъдата си и се барикадира със симпатизанти в университета на каталунския град Лерида. След щурм на каталунската полиция Асел беше откаран в затвора, за да излежи присъдата си.

Арестът му обаче породи вълна от протести в страната. Протестиращи се събраха в Барселона, Валенсия, Хирона, Палма де Майорка. На места се стигна и до сблъсъци със силите на реда. Млад демонстрант беше сериозно ранен. Протестиращите скандираха "Свобода за Пабло Асел" и "Смърт на испанския режим". По време на сблъсъците бяха арестувани най-малко 14 души.

В последните седмици в подкрепа на Асел имаше протести в Мадрид и Барселона, а над 200 личности от света на испаноезичната култура, сред които режисьорът Педро Алмодовар и актьорът Хавиер Бардем, подписаха статия в негова защита.

За мнозина в Испания Пабло Асел се превърна в символ на свободата на словото. Случаят с него пък се превърна в трънлив въпрос за правителството на Педро Санчес.

Пабло Асел и в миналото е бил осъждан, но не е лежал в затвора. В негови творби има и фантазии за прояви на насилие над политици.

Правителството на Испания обеща реформа на законодателството, така че вербалните крайности в рамките на творчески, културни или интелектуални прояви да не са от компетенцията на наказателното право и да не водят повече до налагане на затвор.

Дневник