Стефанос Циципас е полуфиналист на Australian Open, след като отказа Рафаел Надал в епичен петсетов сблъсък - 3:6, 2:6, 7:6 (4), 6:4, 7:5. Двубоят предложи страхотно зрелище и продължи 4 часа и осем минути.

Дотук в турнира Надал дори не беше губил сет, като нищо не подксазваше това да се случи, когато испанецът поведе с 2:0. За трети път в кариерата си Надал загуби мач, в който повежда с два сета.

Надал спечели общо 35 поредни сета, преди да даде такъв на съперника си. Той не успя да изравни рекорда на Роджър Федерер, който има 36 поредни спечелени сета.

Циципас от своя страна стигна до третия си полуфинал в Шлема, а освен това взе и втора победа над играч от Топ 10 в най-значимите турнири. С победата си той спира Надал, който преследваше рекордна 21-а титла от Големия шлем. Испанецът остава наравно с Роджър Федерер, като двамата имат по 20. Единствената титла на Надал в Мелбърн е от 2009 г.

"Невероятно е да мога да играя на такова равнище. Представянето ми беше на двата полюса - започнах нервно, но в третия сет сякаш полетях. Сега ми е трудно да опиша емоциите си", каза Циципас след срещата.

Другият полуфиналист в тази част на схемата е Даниил Медведев. Той надделя в изцяло руския сблъсък с Андрей Рубльов - 7:5, 6:3, 6:2 след само 2 часа и 6 минути.

Циципас показа завидна издръжливост в мача, а в четвъртия и петия сет почти не грешеше. В предишния кръг той не игра срещу Матео Беретини и беше много свеж за сблъсъка с Надал.

Това обаче не оказа влияние в началото на срещата. Надал взе първите две части съответно за 39 и 42 минути, давайки общо пет гейма на Циципас. Третият сет се движеше гейм за гейм, за да се стигне до тайбрек. В него Надал поведе с миниппробив, но гръцкият му съперник показа по-здрави нерви, взимайки го със 7:4.

В четвъртият сет Циципас реализира много важен пробив, за да поведе 5:4, което се оказа и решаващо, позволявайки му да вкара мача в решителен пети сет. Там нервите на Надал не издържаха в 11-ия гейм, когато изненадващо испанецът допусна пробив на нула.

Последва маратонски гейм, в който Надал спаси два мачбола, на свой ред можеше да върне пробива, но при третата си възможност да затвори мача Циципас се справи.

Дневник