България рязко е влошила показателите си през миналата година по един от ключовите критерии за безвизово пътуване до САЩ. За фискалната 2020 г. делът на отхвърлените молби за визите от категория "В" - кратки пътувания за туризъм или бизнес - е станал по-голям, отколкото през 2018 г.

Само преди месец посланикът на България във Вашингтон Тихомир Стойчев каза, че единственият критерий за безвови пътувания, който още не е покрит, остават отказите, но тенденцията била положителна.

Не е известно на какво се дължи влошаването в година, когато САЩ спряха за дълго време издаването на визи заради пандемията. Това действие важеше за всички от ЕС, но има страни, които са запазили нивото от 2019 г. (Румъния - 9.11%), а други значително са подобрили показателя си.

Хърватите ще могат "в близко бъдеще" да пътуват без визи до САЩ, след като миналата година в страната е покрит един от основните критерии за подобен режим. Отказаните молби за визи през фискалната 2020 г. (тя приключва в края на август - бел.ред.) са намалели до 2.69%, което е под прага от 3%.

Новината разпространиха медиите в Хърватия, цитирайки американската шарже д'афер Виктория Тейлър, според която този факт е важна крачка към безвизови пътувания до страната. Тя добавя, че посолството ще продължи да си сътрудничи с Хърватия за покриване и на останалите изисквания, без да посочи конкретно кои са те, посочва агенция ХИНА. За слизането под 3% съобщи още миналия октомври посланикът на САЩ в Хърватия Робърт Кохорст, който тогава уточни, че едва ли ще има безвизов режим до края на 2020 г.

За хърватите намаляването на отказите е значително, защото за предходната година то бе 4.02%, а година по-рано - 5.92%. Скоро страната може да покрие и алтернативното условие за поне 2 последователни години със средно под 2% откази.

  • Българите не могат скоро да се надяват на промяна, защото за 2020 г. този показател е 12.52% - влошаване спрямо предходната година, когато той бе 9.75%. До миналата година тенденцията бе оптимистична, тъй като през 2018 г. отказаните визи бяха 11.32%, а през 2017 г. - почти 15%.

През октомври Загреб подписа със САЩ споразумение за сътрудничество в разкриване на данни за пътуващите. Става дума за размяна на информация с цел задържане, разследване и други действия, свързани с борбата с тероризма и тежките международни престъпления.

На 4 октомври 2019 г. отпаднаха визите за поляци и от 11 ноември същата година те можеха да влизат в САЩ за туризъм или бизнес за срок не по-дълъг от 90 дни.

В момента от страните в ЕС само България, Хърватия, Румъния и Кипър са с визов режим.

Дневник