Министрите на отбраната от НАТО са обсъждали днес серия предложения, с които Алиансът трябва да се пригоди за бъдещето. Това потвърди на пресконференция генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Сред предложенията, които той изложи накратко пред медиите като част от т. нар. план "НАТО 2030", са:

- по-справедливо споделяне на тежестта - бюджетът на НАТО да покрива участието в общи операции;

- стъпки за насърчаване на трансатлантическото сътрудничество;

- укрепване на отбранителните способности на държави партньори;

- по-активно използване на НАТО като платформа за консултации и координация, по повече въпроси и повече формати;

- повече взаимодействие с демокрации със сходна нагласа по света, за да се противодейства на държави като Русия и Китай;

- намаляване на емисиите във военния сектор, за да се направи повече за борбата с климатичните промени.

Тези теми са били на дневен ред в подготовка за срещата на върха на НАТО тази година по време на първия ден от разговорите на министрите на отбраната тази седмица.

Столтенберг изтъкна, че крачки в тази насока са направени, например чрез инвестиции в отбрана в последните 7 години "и това не се прави, за да угодим на САЩ" - 9 съюзници ще изхарчат 2% от брутния си вътрешен продукт за отбрана тази година при само 3-ма през 2014 г.

При това "20% от разходите се инвестират в нови мощности, а това означава - и в нови технологии", каза още Столтенберг. По думите му адаптацията към бъдещето изисква три основни неща и ако едното са инвестициите, останалите са оперативната съвместимост на новите технологии и трудни етични въпроси, които ще възникват за употребата им, които "нямат лесен отговор".

Говорейки за оперативна съвместимост, той бе попитан дали е обсъждана темата за руските ракетни комплекси С-400, купени от Турция. Тя обаче не е била на дневен ред на тази среща.

След като администрацията на Джо Байдън обяви, че започва преглед на участието на американските войници в Афганистан, Столтенберг бе помолен за коментар по въпроса дали изпратената от НАТО мисия е готова за изтегляне от страната. "Решението не е свързано" с действията на американската администрация, но "работим заедно" по въпроса, каза генералният секретар на Алианса. "Повечето от силите там не са от САЩ... влязохме заедно, ще си тръгнем заедно."

Дневник