Общинският Зоокът в Шумен закупи два нови фургона, които в момента се оборудват с мебели и техника, за да изпълняват функцията на ветеринарна амбулатория и изолатор за животни. Така ще бъдат покрити и последните изисквания в Закона за биологичното разнообразие за искането и получаването на лиценз за зоологическа градина.

“Условията са много, но с новата клетка на маймуните и с ветеринарната амбулатория ще покрием всички условия. На финала сме и в началото на март ще подадем документи за лиценз пред министерството. Те са длъжни в 20-дневен срок да дойдат на проверка”, каза за ШУМ.БГ директорът на Общинското предприятие “Паркове и обредна дейност”, отговарящо за Зоокъта, Златин Кайряков.

Той добави, че амбулаторията ще има кушетка, маса за манипулации, инструменти и всичко необходимо за ветеринарен преглед. Едната част ще бъде изолатор. Там ще престояват новите обитатели на Зоокъта. Предстои да се сключи и договор с ветеринарен лекар или клиника. 

“Надяваме се към края на март да имаме вече лиценз и да отворим за посетители”, каза Кайряков.

След официалното откриване Зоокътът ще бъда обогатен и с нови животни. Планира се да се вземат 2 вида маймуни - сини морски котки и мармозетки, рис, вълци, миещи мечки и папагали.

ШУМ.БГ