Новак Джокович се класира на финала в Australian Open, прекършвайки мечтата на квалификанта Аслан Каарацев. Руснакът, който се превърна в изненадата на турнира в Мелбърн, нямаше много шансове срещу световния №1, който беше безпощаден - 6:3, 6:4, 6:2

Срещата на централния корт "Род Лейвър" продължи по-малко от два часа - 1.55.

Джокович постигна едва втората си чиста победа в Мелбърн тази година. Първата му беше още на старта на турнира срещу Жереми Шарди. В играта на световния №1 нямаше помен от контузията, получена в третия кръг, нито умора.

Сърбинът ще се бори за девета титла в Мелбърн и трета поредна. Той никога не е губил на полуфинал или финал в Australian Open.

Участието му на финал ще бъде 28-о за него в Големия шлем, колкото има и Рафаел Надал. Повече има единствено Роджър Федерер (31). Сърбинът ще преследва и 18-а титла в Шлема, за да се доближи на две от Федерер и Надал.

Карацев, който трябваше да мине през квалификациите в Мелбърн, започна турнира като 114-и в света, а ще направи скок до 42-о място. За да играе полуфинал руснакът отстрани Григор Димитров.

Съперникът на Джокович във финалния мач щее бъде определен в петък от мача между Стефанос Циципас и Даниил Медведев.

"Трябва да поздравя Аслан. Той направи стрхотен турнир, стигна дотук от квалификациите, нещо което не беше правено. Аз се чувствам добре, въодушевен съм, имам два дни за възстановяване, ще видим дали ще тренирам", каза Джокович след срещата.

Срещу Карацев сърбинът реализира 17 аса и допусна само 14 непредизвикани грешки. Джокович игра много стабилно въпреки спад, който допусна във втория сет. В него той водеше с 5:1, но позволи на руснака да намали до 5:4.

Карацев дори спаси два сетбола, можеше и да пробие за 5:5, но по-големият опит на Джокович надделя. Сърбинът взе частта с 6:4, а това се отрази и за третия сет. Световният №1 започна с пробив, изгуби за кратко инциативата, когато позволи изравняване при 2:2, но след това отново вдигна оборотите, за да спечели с 6:2.

Дневник