Клубовете от Висшата лига са против някои предложения на УЕФА за мащабна реформа в Шампионската лига, съобщава "Таймс". Недоволство има по точките, свързани с класирането на два отбора по историческото им представяне в турнира и играенето на мачове през януари.

По време на видеосреща с УЕФА някои представители на клубовете са изразили притеснение, че голямото увеличение на мачовете в Шампионската лига ще бъде удар по приходите им от телевизионно излъчване и реклама.

От 2024 г. УЕФА подготвя увеличаване на броя на отборите от 32 на 36 и изиграване на повече мачове в първата фаза на турнира. Промените ще облагодетелстват големите клубове, като реформата идва като отговор на заплахата от отцепване на големите клубове в своя суперлига.

Няколко отбора, които не са си осигурили място чрез класирането си в съответното първенство, ще влязат в турнира спрямо позицията си в ранглистата на УЕФА, която се прави на база на последните пет сезона.

Настоящият формат, според който клубовете са разделени в осем групи по четири и имат по шест двубоя, ще бъде заменен с вариант на т.нар. "швейцарска система". Всеки отбор ще изиграе по десет мача срещу различни съперници.

Дневник