Принц Хари и съпругата му Меган се разделиха окончателно с британското кралско семейство - те са съобщили на кралица Елизабет, че няма да се завърнат като работещи негови членове, съобщи Бъкингамският дворец, цитиран от "Ройтерс".

Хари и Меган шокираха монархията през януари миналата година, като внезапно обявиха, че се отделят от семейството и ще търсят бъдещето си в Америка. Те направиха съобщението, без да се консулират с Бъкингам, което доведе до напрежение с институцията и след инфарктни преговори бе уговорен едногодишен преходен период.

Това разделение вече е формализирано след дискусии с 94-годишната кралица Елизабет: двойката ще загуби своите почетни военни назначения и патронажи, които се връщат към кралицата и ще бъдат разпределени между останалите членове на семейството.

"Макар всички да са натъжени от това решение, херцогът и херцогинята остават много обичани членове на семейството", казаха от двореца.

Решението за такова разделяне представлява абдикация от кралското семейство, чиито висши членове като кралицата отдавна отдават приоритет на задълженията и службата си над личните желания.

"Кралицата потвърди писмено, че като се оттеглят от работата на кралското семейство, не е възможно да продължат да изпълняват отговорностите и задълженията, които произтичат от живота в служба на обществото", казват още от двореца.

В рамките на миналогодишната сделка двойката се освободи от задълженията си, но трябваше да се съгласи да не използва думата "кралски" в брандинга си, както и титлите си "кралско височество".

"Херцогът и херцогинята на Съсекс остават ангажирани със своя дълг и служба в Обединеното кралство и по целия свят и са предложили своята постоянна подкрепа на организациите, които са представлявали, независимо от официалната им роля", отвърнаха в свое изявление Хари и Меган.

36-годишният Хари и 39-годишната Меган се преместиха със сина си Арчи в Южна Калифорния, за да живеят по-независим живот и да избягат от британските медии. Те обявиха в неделя, че очакват второто си дете.

Хари е вторият син на принц Чарлз, наследник на трона, и първата му съпруга Даяна, която загина в автомобилна катастрофа в Париж през 1997 г., преследвана от папараци.

Дневник