Забавленията и приятните изненади - и смехът, който могат да предизвикат - внасят разтуха в ежедневието ни. И макар смехът понякога да изглежда леко глупав, той всъщност върши много полезна работа, защото стимулира много области на мозъка - области, които контролират двигателната система, обработват емоции, когнитивни и социални сигнали.

Учените в последните години започнаха да оценяват силата на смеха за подобряването на физическото и психическото благосъстояние на хората, обяснява Джанет Гибсън, професор по когнитивна психология в Гринел колидж, в The Conversation.

Физическата сила на смеха

Хората започват да се смеят още в ранна детска възраст, когато това помага за развитието на мускулaтурата в горната част на тялото. Смехът не е само дишане - той разчита на сложни комбинации от лицеви мускули, често включващи движение на очите, главата и раменете.

Смехът - без значение дали се смеете или наблюдавате как някой друг се смее - активира множество области на мозъка: двигателната част на мозъчната кора, която контролира мускулите; фронталнатa част, която ви помага да разберете контекста; и лимбичната система, която модулира положителните емоции. Стимулирането на всички тези вериги укрепва невронните връзки и помага на здравия мозък да координира своята дейност.

Чрез активиране на нервните пътища на емоции като радост и веселие смехът може да подобри настроението ви и да намали физическата и емоционална реакция на стрес. Например смехът може да помогне за контролиране на мозъчните нива на невротрансмитера серотонин, както всъщност правят антидепресантите.

 

Чрез намаляване на реакциите на мозъка ви към заплахи смехът ограничава освобождаването на невротрансмитери и хормони като кортизол, които изтощават сърдечно-съдовата, метаболитната и имунната ви система с течение на времето. Смехът е нещо като противоотрова за стрес, който отслабва тези системи и увеличава уязвимостта към болести.

Когнитивната сила на смеха

Доброто чувство за хумор и смехът, който следва, зависят от осъзнаване на социалната обстановка и добре работеща памет.


Смехът, подобно на хумора, обикновено произлиза от разпознаването на несъответствията или абсурдите на дадена ситуация. Трябва умствено да позволите изненадващото поведение или събитие - в противен случай няма да се разсмеете и вместо това може просто да се чувствате объркани. Предполагайки намеренията на другите и възприемането на тяхната перспектива, може да повиши интензивността на смеха и забавлението.

За да "схванете" шега или забавна ситуация, трябва да можете да видите по-леката страна на нещата. Трябва да вярвате, че освен буквалното съществуват и други възможности - като говорещи животни, например.

Социалната сила на смеха

Много когнитивни и социални умения работят заедно, за да ви помогнат да наблюдавате кога и защо се появява смях по време на разговори. Дори не е нужно да чувате смях, за да можете да се смеете. Разговорите чрез жестомимичен език, използван от глухонемите, са също толкова изпълнени със смях, подобно на емотикони в писмен текст.

Смехът създава връзки и увеличава близостта с другите. Лингвистът Дон Нилсън посочва, че смехът се случва радко, когато хората са сами, което засилва неговата социална роля. В началото на живота смехът на бебетата е външен признак на удоволствие, който помага за укрепване на връзките с родителите.
 

По-късно това е външен знак за споделяне на оценка на ситуацията. Например публичните оратори и комиците се опитват да разсмеят публиката, за да я накарат да се чувства психологически по-близо до тях, да създадат интимност.

    Като практикувате малко смях всеки ден, можете да подобрите социалните си умения. Когато се смеете в отговор на хумор, вие споделяте чувствата си с другите и се научавате от рисковете, че вашият отговор ще бъде приет/споделен/харесан от другите и няма да бъде отхвърлен/пренебрегнат/нехаресан.


В проучвания психолозите са установили, че мъжете с личностни характеристики тип А, включително конкурентоспособност и чувство за постоянна неотложност, са склонни да се смеят повече, докато жените с тези черти се смеят по-малко. И двата пола се смеят повече с другите, отколкото когато са сами.


Умствената сила на смеха

Изследователите по позитивна психология изучават как хората могат да живеят смислен живот и да се развиват. Смехът поражда положителни емоции, които водят до този вид жизнен разцвет. Тези чувства - като забавление, щастие, веселие и радост - изграждат устойчивост и увеличават творческото мислене. Те повишават субективното благосъстояние и удовлетворението от живота. Учените установяват, че тези положителни емоции, изпитани с хумор и смях, вървят заедно с оценяването на смисъла на живота и помагат на възрастните хора да възприемат положително трудностите, с които са се сблъсквали през целия си живот.

Смехът в отговор на забавление е здравословен механизъм за справяне с живота. Когато се смеете, вие приемате себе си или ситуацията по-малко сериозно и може да се чувствате овластени да решавате проблеми. В експеримент, психолози измериха честотата и интензивността на смеха на 41 души в продължение на две седмици, заедно с оценките им за физически и психически стрес. Те откриха, че колкото повече смях изпитват хората, толкова по-ниско е нивото на стрес. Няма значение дали случаите на смях са силни, средни или слаби по интензивност.

Можете ли да накарате смехът да работи за вас?

Все повече терапевти се застъпват за използването на хумор и смях, за да помогнат на клиентите си да изградят доверие и да подобрят работната среда.

Анализ на пет различни проучвания установи, че чувстото за благосъстояние се е увеличило след "интервенции със смях". Тези интервенции са под формата на ежедневни хумористични дейности - обграждате се със забавни хора, гледате комедия, която ви кара да се смеете или записвате три забавни неща, които са се случили през деня.


Можете да практикувате смях дори когато сте сами. Умишлено възприемете гледна точка, която оценява забавната страна на събитията. Йогата на смеха, например, е техника за използване на дихателни мускули за постигане на положителните физически реакции на естествения смях със смях "насила".

Дневник