Наоми Осака спечели Australian Open за втори път в кариерата си след убедителен успех на финала над Дженифър Брейди - 6:4, 6:3. Японката не остави никакви шансове на съперничката си от САЩ, а двубоят продължи само час и 19 минути.

Титлата е четвърта за 23-годишната Осака в турнирите от Големия шлем (US Open 2018 и 2020, Australian Open 2019 и 2021). Тя остава непобедена във финални мачове.

По пътя към трофея "Дафне Окхърст" Осака даде само един сет на съперничките си. Това се случи в осминафинала с Гарбине Мугуруса (4:6, 6:4, 7:5), когато отрази и два мачбола. Брейди, която е 24-а в света, отстрани само две поставени (Дона Векич 28-а и Каролина Мухова 22-а) преди да стигне до финалния в мач. В него класата между нея и Осака беше голяма.

Двукратната шампионка в Мелбърн постигна трета победа в четири срещи помежду им. Единственият успех на Брейди е от 2014 г., а през миналата година Осака я победи на полуфинал в US Open преди да вдигне трофея в Ню Йорк.

С титлата Осака ще се изкачи с една позиция в световната ранглиста до второто място, изпреварвайки Симона Халеп. Брейди ще направи скок до 13-ото място в света.

Дневник