"Има много желаещи да се ваксинират. По-добре хората да чакат за ваксинация, отколкото пред спешните кабинети или да чакат линейката и тя да не идва", заяви здравният министър професор Костадин Ангелов след обиколка във ваксинационните центрове.

По думите му в събота и в неделя работят всички ваксинационни центрове в страната на територията на РЗИ, лечебните заведения и ДКЦ–тата, които са 318 на брой.

"Нека хората да следят информацията на сайтовете на областните управители", призова министърът и допълни: "Обсъждаме възможността за „зелени коридори“ и през седмицата в определени часове".
 

"В Окръжна болница утре ще се разкрият 10 ваксинационни пункта, няма записване, защото ще е излишно", категоричен е министъртът. Информационната система за записването вероятно ще стартира на 3 март, през 10-минутен интервал от време ще може да се запише всеки желаещ и да избере в кой ваксионационен център да отиде.

Организацията, която сме направили, дава резултат. Имаше идея да се направи голям ваксинационен център в някоя от спортните зали в София, но е по-добре да има повече точки за ваксинация, каза още Ангелов.

За сравнението между ваксините, което върви в социалните мрежи, министърът съобщи, че всички ваксини са ефективни. "Хората спокойно могат да се ваксинират с Астра Зенека, тя има необходимата ефикастност. Но най-добрата ваксина е тази, която в момента е налична. След време, когато дойдат големи количества ваксини, хората ще имат възможност да избират. В момента ваксинираме с това, което имаме", допълни министърът.

Той съобщи, че личните лекари могат да започнат да ваксинират още от понеделник. А в зелените коридори всеки ще може да се ваксинира извън обявените фази на ваксинация. Това са само през събота и неделя към настоящия момент.

По думите на шефа на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски през болницата днес са минали 450 човека за ваксини, това е смесен поток - едните са фаза 3 от ваксинационния план, другите са случайни граждани.

"Идват и много млади хора между 20 и 35 години, и възрастни хора. Младите хора са много мотивирани, досега се втълпяваше, че те неглижират процеса, но в България младите и интелигентни хора четат достоверна информация", допълни геленералът.

Днес.бг