Българският национален отбор по баскетбол се класира на европейското първенство след 10-годишно чакане. Тимът на Росен Барчовски успя да победи Латвия с 66:65, за да си осигури третото място в предварителната група.

Вторият успех над Латвия гарантира на българските баскетболисти, че те завършват пред този съперник и отиват на Евробаскет. Победата е още по-значима, след като България игра без звездата си Александър Везенков.

Преди двубоя България се нуждаеше от минимална загуба или победа, за да завърши пред Латвия и го постигна. В крайното подреждане българският тим е трети зад Босна и Херцеговина и Гърция. Последният мач срещу Босна в понеделник е без значение.

Успехът беше постигнат с невероятна последна четвърт за българските баскетболисти, които ограничиха домакините до едва пет точки и вкараха 16, за да наваксат голям пасив.

Американецът Дий Бост реализира 18 точки и беше най-резултатен в срещата. Гардът добави още четири борби и четири асистенции. Павлин Иванов се отчете с 15 точки, а Димитър Димитров и Чавдар Костов добавиха съответно 12 и 11.

Дневник