След близо 21-годишно чакане "Евертън" най-накрая успя да победи "Ливърпул" като гост във Висшата лига и да триумфира в страстното мърсисайдско дерби. "Карамелите" спечелиха с 2:0 с голове на Ричарлисон в 3-ата и Гилфи Сигурдсон в 83-ата минута.

"Евертън" нямаше победа над "Ливърпул" на "Анфийлд" в 20 поредни гостувания, но успя да надвие градския си съперник с отлична тактика от Карло Анчелоти. Въпреки някои колебания "карамелите" не дадоха много шансове на "Ливърпул" да ги застраши.

Успехът е много значим за "карамелите", които в предходните си три срещи имаха само точка.

Повече от 10 години сините от Мърсисайд нямаха успех в дербито на ниво Висша лига. За последно те бяха спечелили през 2010 г. на своя "Гудисън парк".


Изходът в дербито задълбочава кризата при действащия шампион, който загуби четвърти мач поред в първенството. В тях "Ливърпул" получи 10 гола и се разписа само два пъти. Загубата е четвърта поредна на "Анфийлд", а серията без успех у дома за червените е шест срещи.

За последно те спечелиха на своя стадион на 16 декември.

С победата "Евертън" събира 40 точки, колкото има и градския му съперник. "Ливърпул" е шести точно пред "карамелите", които обаче са и с мач по-малко.

Срещата започна вихрено за гостите, които в третата минута вече водеха. Хамес Родригес изведе Ричарлисон на отлична позиция, а удар по диагонала бразилецът не остави шансове на своя сънародник Алисон Бекер.

"Ливърпул" успя да наложи натиск едва след 15-ата минута, когато укрои първоначалните агресивни действия на "карамелите". Проблемите за шампионите обаче се увеличиха с контузия на капитана Джордан Хендерсън в 20-ата минута.

Противно на очакванията по-доброто положение за гол отново се откри пред"Евертън", но удар с глава на Шеймъс Коулман беше избит от Алисон.

До края на първата част "карамелите" запазиха аванса си. Това беше и едва вторият случай в ерата на Висшата лига (от 1992 г. насам), в който "Евертън" води на почивката на "Анфийлд". За последно това се беше случвало през 1999 г., когато "карамелите" спечелиха в дома на градския си съперник.

След паузата "Ливърпул" продължи да доминира, докато "Евертън" се прибра пред наказателното си поле. Гостите спряха да разиграват толкова продължително, а на моменти преминаваха в глуха защитас 10 човека зад линията на топката.

Действията на "Ливърпул" обаче рядко носеха опасности за карамелите, нито се налагаше Джордан Пикфорд да се намесва решително.

Няколко пъти червените атакуваха опасно по фланговете, но без да се стига до удари.

 

"Евертън" заложи на контраатаки, които станаха голям проблем за "Ливърпул" след влизането на Доминик Калвърт-Люин. Именно той спечели дузпа за "карамелите" в 83-ата минута, когато беше повален в наказателното поле от Александър-Арнолд.

Друг резервен играч Гилфи Сигурдсон беше точен от бялата точка, за да увеличи аванса на гостите.

Дневник