Така наречените зелени коридори за ваксинация срещу COVID-19 на желаещите в болниците - не само на тези, на които им е ред според имунизационния план, а на всички - може да останат да действат и през седмицата, не само през уикенда, ако има налични достатъчно дози ваксина.

Това обяви пред бТВ проф. Асен Балтов, директор на столичната болница "Пирогов". Тя бе една от първите, обявила масова ваксинация - предимно с препарата на "АстраЗенека". Създадена е организация във всички големи столични болници и от днес всички ще работят със зелени коридори, добави той. По думите му никой няма да бъде връщан и включително хората, които не са здравно осигурени и нямат личен лекар, могат да се наредят на опашките за ваксина. 

„Вижда се, че има желаещи, хората са изчаквали да мине първа, втора и трета фаза. Вижда се още, че има ефект от ваксинирането през първата фаза на лекари, сестри и медицински персонал. Сега всички тези хора правят ваксинациите и няма да заразят някого“, обясни проф. Балтов.

„Миналата седмица специализираните научни съвети дадоха своите препоръки дали да бъдат ваксинирани хората с определени заболявания. Видя се, че няма нищо притеснително“.

„Това нещо оказа влияние, хората придобиха увереност и видяха, че няма нищо страшно – видяха, че ваксините работят и действат. В „Пирогов“ след като ваксинирахме хората, достигнахме колективен имунитет над 75%, което доведе до намаляването на новите случаи сред персонала  до един на два три дена“, каза още той. 

По думите му е добре хронично болните да носят документи за заболяването си, за да се ориентират медиците за състоянието им и при необходимост да се вземат мерки.

„Ваксината на „АстраЗенека“ е векторна ваксина и нейният носител е аденовирус, който е абсолютно безвреден, но понякога ваксинираните дават реакции с повишаване на температурата в първите 24 часа, което се смята, че е нормална реакция спрямо този аденовирус, а не спрямо ваксината“, уточни още директорът на "Пирогов", след като през последното денонощие са получени обаждания от пациенти с оплакване, че са с температура.   

При другите две ваксини, които са иРНК, се смята, че някои пациенти получават минимални алергични реакции, в следствие на обвивката на информационната РНК – тя е липидна обвивка, това са подробности, които хората трябва да знаят. 

Следващият съвет на проф. Балтов - „Когато имате съмнения, че сте изкарали вируса безсимптомно, е добре да си направите тест за антитела, защото след първата доза може да се получат леко по-обострени симптоми, свързани с това, че през тях е минала коронавирусната инфекция, има някаква имунна памет“. В това обаче няма нищо тревожно. 

Хората, които се ваксинират с "АстраЗенека", да не пият алкохол 24 часа след ваксинацията, посъветва още лекарят. Той уточни, че няма предвид чаша вино, а повече от 50 грама твърд алкохол. Не са препоръчителни и тежките физически упражнения, защото тогава може да се усили оттокът и зачервяването в областта на ваксинацията.

„В петък дойде сериозна пратка от ваксината на „АстраЗенека“, личните лекари ще получат дози през седмицата. Следващата седмица ще дойдат още 100 000 ваксини, което означава, че ще можем да ги разпространим масово, не само в най-големите болници, не само при личните лекари, но и в РЗИ“, увери проф. Балтов. 

Ваксинираните трябва да носят лични предпазни средства и да спазват дистанция, за да пазят околноти, категоричен бе директорът на "Пирогов". 

Клуб Z