При над 110 хиляди направени имунизации до момента, в Агенция по лекарствата са постъпили 153 съобщения за нежелани реакции. Голяма част от тях са точно типични грипотподобни синтоми. Това обяви държавният здравен инспектор Ангел Кунчев в Пловдив, където се срещна с Областния кризисен щаб за борба с коронавируса.

"Един единствен случай има на алергична реакция, която е овладяна в кабинета", добави той. За реакциите Кунчев даде пример с хората, които имат деца и знаят, че след всяка ваксина, може детето да вдигне температура. "Най-често срещаните грипоподобни симптоми са показател, че имунната система реагира, работи и създава антитела", успокои Кунчев.

По думите му има логика преди имунизацията да се направи тест за антитела, но при хора, които са преболедували от коронавируса. В тази връзка ще се раздадат тестове на Регионалните здравни инспекции, които показват количеството на антителата.

Зелен коридор за имунизации е осигурен в няколко лечебни заведения в Пловдив. Днес работят пунктове в Първомай и Асеновград. В цялата пловдивска област са разкрити 14 действащи кабинети, каза още Кунчев. Той увери, че всеки желаещ ще бъде ваксиниран.

"Истината е, че от този уикенд влязохме в масовата част на кампанията. От понеделник се включват и личните лекари", каза още държавният здравен инспектор. Вече е изчистен въпросът по документацията, която личните лекари трябва да попълват в информационната система, която прехвърля към системата на COVID.

"През март очакваме още половин милион дози от всички ваксини. Очаква се одобрение на ваксината на "Янсен", което още повече ще облекчи процеса", каза той. По думите му минимум година след ваксината хората могат да разчитат на имунитет.

Кунчев подчерта, че няма съмнения в качествата на нито една ваксина. "Включително и категорично ваксината на AstraZeneca може да се използва от хора над 65 години", заяви Кунчев и предупреди за зараждане на антиваксърски групи, които се записват за ваксинация и не отиват, с цел да компрометират процеса.

Дневник