Най-късно до 2 март всички имена в листите на ГЕРБ ще са известни, обяви в интервю за БНР министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, която е и областен координатор на ГЕРБ за Добрич.

По думите ѝ ситуацията е трудна заради пандемията и затова са нужни знаещи и можещи хора, които веднага да влязат в час и да започнат да предлагат решения на проблемите. Изискванията към хората, които ще влязат в листите, са "да са млади и неопетнени, за които не може да има съмнение в почтеността им". Сачева подчерта, че реденето на листи е екипна дейност в ГЕРБ и мнението на областните координатори и на Изпълнителното бюро има значение. Очакването е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да води листа. "Партията, която спечели изборите, най-нормално е да направи правителство и премиер да бъде лидерът ѝ. Това е принципът. Но какво ще се случи на 5, 6, 7 април... решенията ще се вземат в дните след изборите", каза Сачева.

Тя подчерта, че ДПС и БСП не се разглеждат като евентуални партньори в бъдещо управление и определи коалиционните партньори на ГЕРБ в настоящото управление (ВМРО и НФСБ - бел. ред.) като приемливи за нова коалиция. "Не виждам в момента с кого от новите (политически формации - бел. ред.) бихме могли да влизаме в коалиция. А и те самите също категорично отричат ГЕРБ като възможен коалиционен партньор", каза тя.

По думите ѝ единствената причина вицепремиерът Томислав Дончев не е координатор по подготовката на изборите е това, че той ще бъде кандидат за народен представител. "ГЕРБ за първи път организира парламентарни избори и трябва да се избегнат каквито и да било конотации за конфликт на интереси", разясни тя. Миналата седмица правителството възложи тази работа на вицепремиера по демография и икономическа политика и министър на туризма Марияна Николова.

Деница Сачева обясни, че няма законово изискване действащите министри да излизат в отпуска, ако са кандидати в предстоящата кампания, защото трябва да бъде осигурена непрекъсваемост на изпълнителната власт. "Аз ще бъда в отпуска в по-голямата част от кампанията, но за някои решения ще трябва да се върна, защото трябва да има непрекъсваемост на мерките 60:40, 80:20 и за други постановления на Министерския съвет", каза тя.

Попитана дали евентуално служебно правителство, което да ревизира управлението на ГЕРБ, плаши управляващите, тя декларира, че няма нищо, от което да се притесняват. "Представяте ли си, ако в момента имахме служебно правителство, как щяха да бъдат реализирани една голяма част от мерките, значителна част от които се реализират чрез законодателството", каза Сачева и подчерта, че необходимостта от действащ парламент е бил основният ѝ аргумент, с който е защитавала смисъла от оставането на кабинета "Борисов 3" на власт въпреки активните протести през лятото, които настояваха за оставката на премиера и които Сачева нарече "квазиформа на анархо-комунизъм".

"Това е и върховенството на закона - едно избрано правителство да завърши мандата си. ... Смятам, че мнението ми от лятото доказа правотата си в хода на законодателния процес и на мерките, които се взеха по-късно", заяви тя.

Според Деница Сачева няма въпроси в парламента, на които да не са получени ясни отговори, дори и от премиера Бойко Борисов. "Не мисля, че има въпроси, на които ние не отговаряме. Даваме цялата информация, която е необходима", заяви тя и подчерта, че премиерът не вземал еднолични решения по отношение на мерките. "Ние се събираме всяка седмица, разговаряме и специално мерките за 24 лева и за 75:0 са предложения на Министерството на социалната политика. Включително и 50 лева за пенсионерите бяха въпрос на обща дискусия, на която присъствахме с министрите на финансите и здравеопазването, както и вицепремиерът Томислав Дончев. Напоследък дори всеки понеделник се събираме и коментираме мерките", обясни Сччева.

Като "фетиш" определи тя джипката, с която премиерът обикаля страната, и каза, че се е возила в нея. "Ние, които работим в правителството, не мислим, че това заслужава коментар в такава степен", декларира социалният министър.

Дневник