Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) е внесла искове за отнемане на яхти, лодка, самолет и недвижими имоти в София, Гърция и Франция, собственост на Васил Божков, Елена Динева и свързани с тях фирми. Общата стойност на иска, внесен в Софийския градски съд, е над 278 млн. лв.

Производството срещу бизнесмена, който се укрива в Дубай, е започнало, след като прокуратурата му повдигна обвинения за това, че в периода 2014 - 2020 г. е ръководел организирана престъпна група, съобщават от КПКОНПИ.

Иска се отнемане на моторна яхта Wasabi 60Apex (пазарна стойност 41 000 лв.), моторна лодка Brig Falcon 420 (пазарна стойност 1 100 000 лв.) и на самолет Bombardier (пазарна стойност 34 000 000 лв.).

От Васил Божков и свързани с него лица и 10 фирми се претендират общо 31 недвижими имота - апартаменти и прилежащи помещения в сгради в центъра на София, апартамент в Балчик, право на строеж на многофамилна жилищна сграда в София, поземлени имоти и двуетажна къща в Гърция, недвижими имоти в Париж.

Днес антикорупционната комисия е решила да внесе искове за отнемане на незаконно придобито имущество в окръжни съдилища на обща стойност 406 547 219 лв. В исковите молби са включени 36 недвижими имота и 7 моторни превозни средства. Не се съобщава чия собственост е останалото имущество и срещу кого са исковете.

Дневник