Училищата в Англия отварят от 8 март; а от 29 март шестима души или членове на две домакинства ще могат да общуват навън. От 12 април ще отворят магазините, фризьорските салони, фитнесите и ресторантите на открито. На 17 май ще бъдат вдигнати повечето ограничения върху социалните контакти. Четвъртият етап облекчения - от 21 юни, ще маркира премахването на всички ограничения за общуване.

Това обяви британският премиер Борис Джонсън в парламента. Поетапният план цели премахването на мерките да бъде "бавно, но необратимо". Той се отнася само за Англия - за Шотландия, Уелс и Северна Ирландия решават техните регионални власти.

Джонсън е под натиск да позволи повече свободи на милиони хора, останали у дома, и да предложи надежда на затворените фирми.

Така наречената пътна карта ще премине през четири етапа, с по пет седмици между тях.

"Няма надежден път към Великобритания или свят без COVID. Не можем да продължим безкрайно с ограничения, които омаломощават нашата икономика, физическото и психическото ни благосъстояние и житейските шансове на нашите деца", каза Джонсън пред парламента.

С почти 130 000 смъртни случая Великобритания има петия най-висок брой официални жертви в света от пандемията, а икономиката ѝ претърпя най-големия си срив от над 300 години. Тя наложи едно от най-строгите затваряния и започва да ваксинира изключително бързо.

Дори с обнадеждаващи данни след повече от два месеца ваксинации, предпазливият подход на британското правителство подчертава колко бавен процес ще бъде връщането към нормалността. Кампанията за ваксинация в Англия значително намали случаите, като спадът е около 70% в заразяванията сред здравните работници, които са получили първата доза от ваксината на "Пфайзер"/"БиоНтех". Около 17.6 милиона британци, над една четвърт от 67-милионното население, вече са получили първа доза.

Джонсън заяви, че бързото стартиране на въвеждането на ваксината плюс рязкото намаляване на заразените сега му позволява да предприеме предпазливо облекчаване на тежката блокировка на Англия, която започна на 5 януари. С разгръщането на плана депутатите ще имат възможност да гласуват за конкретни стъпки.

Властите в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, които са отговорни за общественото здраве, също ще облекчат ограниченията през следващите месеци.

Очаква се повторното отваряне на училищата да помогне на икономиката, освобождавайки родителите, които трябваше да жонглират между работатата и домашното обучение на децата.

Всяко облекчаване на общуването с други домакинства обаче първоначално ще бъде ограничено и правителството иска хората да работят от вкъщи, стига да могат, в продължение на няколко седмици, преди да прецени да вдигне ли ограниченията през юни.

В края на март се предвижда малък брой хора да могат да се виждат на открито, но несъществени магазини и заведения на открито няма да се отворят преди 12 април.

Дневник