Бившият министър на отбраната на Грузия Иракли Гарибашвили бе утвърден от парламента за нов министър-председател, предаде ДПА, цитирана от БТА. Той заменя на поста подалия оставка миналата седмица Гиорги Гахария.

Гахария се оттегли от поста след едва два месеца на власт на фона на ескалиращата политическа криза след парламентарните избори през октомври, белязани от твърдения за измами.

Парламентът избра вчера нов кабинет с подкрепата на партия „Грузинска мечта“ въпреки бойкота на опозицията.

Грузинската опозиция бойкотира работата на парламента още от изборите, които твърди, че са фалшифицирани.

Депутатите обаче показаха склонност да преговарят с правителството за уреждане на кризата. Опозиционният политик Ника Мелия, който по-късно беше арестуван, призова за намаляване на напрежението, но повтори призива си за нови избори, срещу каквито се обяви управляващата партия.

Формацията на Гахария „Грузинска мечта“ победи на изборите и не желае нов вот. Ситуацията ескалира неотдавна, когато Мелия бе задържан по обвинение, че е организирал прояви на насилие по време на демонстрациите, които разтърсиха страната в продължение на близо седмица през 2019 г., и може да бъде осъден на 9 години затвор, отбеляза Франс прес.

Обръщайки се към депутатите преди вчерашния вот, Гарибашвили каза, че правителството ще арестува Мелия и че той няма да избегне съд.

Гарибашвили бе непознат в политиката, преди да бъде лансиран през 2012 г. от влиятелния олигарх и основател на партията Бидзина Иванишвили.

Гарибашвили след това ръководи правителството от 2013 г. до 2015 г.

Иванишвили често е смятан за силния човек в Грузия, въпреки че не заема никакъв официален пост.
Задържаха опозиционния лидер

Тази сутрин Мелия бе задържан тази сутрин при полицейска операция в централата на оглавяваната от него партия „Единно национално движение“ (ЕНП) в столицата Тбилиси.

Като причина за ареста властите посочват, че той не платил гаранцията в размер на 40 хиляди лари (над 12 хиляди долара), за да бъде освободен по дело за безредиците по време на опозиционен митинг през юни 2019 г. Тогава имаше опит на демонстрантите да щурмуват парламента. Мелия отхвърля обвиненията и твърди, че е съден по политически причини.

Лидерът на ЕНП – политическата формация, основана от живеещия в изгнание бивш грузински президент Михаил Саакашвили – се бил барикадирал в една от стаите в партийната централа заедно със свои привърженици. Полицията използвала лютив газ, за да разпръсне поддръжниците на Мелия, след което го задържала.

В операцията участвали стотици полицаи. Задържани били десетки привърженици на Мелия.

Грузинската опозиция изрази възмущение от операцията, а западни съюзници на бившата съветска република отправиха предупреждения, отбелязва Франс прес.

Миналата седмица Съединените щати и Европейският съюз изразиха безпокойство по повод съдебната заповед за арест на грузинския опозиционен лидер и призоваха правителството на страната да намери мирно решение на кризата и да гарантира независимостта на съдебната система.

Клуб Z