Доналд Тръмп понесе в понеделник две тежки поражения във Върховния съд на САЩ, след като бяха отхвърлени и последните му опити да оспорва резултатите от президентските избори, както и да предотврати достъпа на прокуратурата до подробностите за финансовото му състояние.

Трима от 9 върховни съдии се оттеглиха от взимането на решението, с което формално беше поставен край на 8 оспорвания от доскорошния президент и негови съюзници на вота на 3 ноември. Сред тях е оспорваното от републиканците удължаване отвъд 3 дни на срока за получаване на бюлетини в Пенсилвания, пуснати по пощата. То дори не беше допуснато за разглеждане. В щата Джо Байдън спечели с преднина от над 80 хиляди гласа, а искът се отнасяше до по-малко от 10 хиляди бюлетини сред 6.9 млн. гласа.

Отхвърлени бяха оспорванията на правилата за гласуване и в Уисконсин, Мичиган, Джорджия и Аризона - все щати, в които Тръмп бе победен.

"Ройтерс" обяснява, че от седмици насам е ясно, че Върховният съд не желае да се намесва по случаите, тъй като не предприе действия и преди 6 януари, когато парламентът окончателно сертифицира победата на новия президент. Кларънс Томас, един от несъгласните върховни съдии, заяви, че би трябвало Върховният съд да произнесе дали по принцип хора, които не са законодатели - включително организатори на изборния процес и съдилища, имат някаква власт над определянето на правилата за провеждане на избори. Той допълва, че за късмет в конкретния случай не е ставало дума за оспорване на толкова бюлетини, че да е под въпрос резултатът от гласуването. "Но следващия път може да нямаме такъв късмет", пише в мотивите му.

  • В случая с Пенсилвания става дума за решение на щаския Върховен съд в полза на местната структура на Демократическата партия и кандидати, които твърдяха, че ограничаването само до 3 дни на времето за събиране на бюлетини от пощите противоречи на щатската Конституция, в която се гарантират "свободни и равни за всички" избори. Съдиите в щата се съобразиха с изключителните обстоятелства около пандемията и предупреждението на федералната пощенска служба, че служителите ѝ няма да успеят да доставят "пощенските" бюлетини до преброителните центрове за такъв срок. Според републиканците само доминираният от тяхната партия парламент има право да нареди удължаване на времето за събиране на бюлетини.

Джош Шапиро, демократ и главен прокурор на Пенсилвания, написа на съдиите специално по повод необосновани твърдения на Тръмп за изборни измами, че "съдът би трябвало да не се хвърля в политическите битки, като допуска дело, което няма да се отрази на крайния резултат от каквито и да е избори".

Другият неуспех на бившия президент е в опита му да предотврати разкриване на финансовото му състояние, данъчни декларации и други документи пред прокурора Сайръс Ванс от Ню Йорк, водещ наказателно разследване срещу него.

Върховният съд отхвърли опорването от Тръмп без коментар.

Той отговори със съобщение, в което разледването на Ванс е наречено "най-големият политически лов на вещици в историята на нашата страна", и обвини демократите в Ню Йорк, че са се нахвърлили върху политически опонент, вместо да намалят тежката престъпност в щата.

"Това е фашизъм, а не справедливост - и точно това се опитват да ми направят, само че хората в нашата страна няма да го търпят", написа още бившият президент.

  • На практика Върховният съд, в който консервативните членове са 6, а тези с либерални възгледи са трима, не иска от него да прави каквото и да е. Документите, за които се спори, бяха поискани от трета страна - фирмата Mazars, а не от самия Тръмп.

Ванс - специалист по организирана престъпност и финансови измами - бе заявявал, че веднага след решението на върховните съдии ще изпрати искане за предоставяне на документите. Говорител на Mazars каза, че компанията "остава готова да изпълни всички наши професионални и правни задължения".

Данните засягат дейността на Trump Organization, компанията зад имотните проекти на цялата фамилия.

Дневник