Министерството на вътрешните работи на Демократична република Конго свърза руандийските бунтовници хуту от организацията Демократични сили за освобождение на Руанда атаката, довела до смъртта на италианския посланик и нетови спътници.

Вчера конвой на Световната продоволствена програма бе нападнат. Властите в Киншаса противоречат с основните съобщения на италианските власти и световните агенции, тъй като според тях само един човек е убит. Освен италианския посланик в конвоя има още поне две жертви - италиански военен полицай и местен шофьор.

Смята се, че атаката е била опит за отвличане, докато 43-годишният Лука Атанасио е пътувал в един от два автомобила в провинция Северно Киву в източната част на страната, най-опасния ѝ регион.

Главният град на провинцията Гома е на границата с Руанда е белязан от отприщилия две войни между държавите геноцид срещу етническата група тутси, довел до смъртта на над половин милион души за три месеца. Според Би Би Си Гома е на петнайсетина километра от мястото, където се е намирал конвоят в момента на атаката.

Групировката Демократични сили за освобождение на Руанда, посочена от Киншаса и създадена от предполагаеми организатори на геноцида в Руанда, се е смята за отговорна за серия терористични атаки в региона.

Тя обаче отрече тази сутрин връзка с нападението, а нито една друга организация (в района действат над 120 въоръжени групи, местни и от поне четири други държави) не е поемала отговорност.

Губернаторът на провинцията обяснява за Би Би Си, че по информацията му шестима атентатори устроили засада на автомобилите и отвлекли пътуващите в близко разположен национален парк.

Охраната на парка успяла да освободи само няколко души, когато се намесила. Преди бягството си обаче похитителите застреляли посланика, а шофьорът е убит още в началото на нападението, твърди губернаторът (президентството на ДР Конго допълва, че Атанасио е прострелян в корема в началото на атаката и е издъхнал от раните си час по-късно в болница).

Световната продоволстване програма казва, че пътят, по който се придвижвал конвоят, е бил одобрен за пътуване без допълнителен ескорт за сигурност. В същия район обаче през 2018 г. бяха отвлечени британски туристи. Освен това конвои с помощи обиковено пътуват със сериозна охрана от ООН.

Външният министър на ДР Конго Мари Тумба Нзеза обеща "всичко възможно" да се направи за намиране на извършителите.

Дневник