Въвеждането на системата за видеоповторенията (VAR) в българския футбол ще доведе до резултати, заяви отговорникът от страна на ФИФА Майк ван дер Руст. Според него началото е трудно, защото процесът е сложен и за съдиите, и за привържениците.

Идеята е технологията да се въведе за началото на плейофите в Първа лига. Договорът е на стойност 1.7 млн. евро. В момента българските съдии минават обучения по време на турнир в базата на БФС в Бояна.

И този сезон напрежението около реферите в българския футбол е високо, като то доведе и до поредната смяна на председателя на съдийската комисия.

"На съдиите са необходими доста време и енергия за да научат всичко това и да свикнат, защото работата с VAR изисква много опит, а опитът не се купува от супермаркета. Трябват мачове и много тренировки, докато в даден момент бъдат готови за сериозен мач; а във футбола, и особено в съдийството, след края на мача винаги може да има интерпретации. Някои хора ще кажат, че е имало дузпа, други - не. Съдията трябва да вземе решение. Ако той прецени, че има дузпа, след футболната среща ще има дискусии; хората, които не са съгласни с решението на съдията, ще питат защо видеоасистентите не са го информирали. Защото интерпретацията във футбола и в съдийството винаги ще я има", каза Ван дер Руст пред сайта на БФС.

Според него е важно и привържениците да са запознати с това кога системата се използва. По думите му целта на VAR е да се избегнат най-големите грешки, но уточни, че неточности във футбола винаги ще има.

Дневник