Спецализираният наказателен съд отказа да отмени забраната на бизнесмена Пламен Бобоков да напуска страната, но му разреши да пътува за конкретна необходимост, считано от 28 февруари Същевременно разрешението не може да влезе в сила, тъй като подлежи на прокурорски протест пред Апелативния специализиран съд,

Поради това съдия Мариета Райкова, обявявайки определението си, сама го нарече символично. Тя разреши еднократно кратковременно пътуване на Бобоков до Украйна, свързано с бизнеса му, за периода от 28 февруари до 4 март.Според защитата то не може да бъде осъществено практически заради процесуалните срокове за протест или обжалване на решението.

Според съда международната търговска дейност на бизнесмена е мотив и за забрана, и за разрешение

Наложената ограничиелна мярка - забраната да напуска страната, е адекватна, съответства на тежестта на обвинението - участие в организирана престъпна група, и следва да остане, зави съдия Райкова. Като мотив тя посочи междуародната търовска дейност на Бобоков, която имала връзка с обвинението. Но все пак разреши еднократно кратковременно пътуване на Бобоков до Украйна за периода от 28 февруари до 4 март. Тя посочи пак международната търговска дейност на бизнесмена, но този път като мотив за разрешаване на пътуването.

"Нямам никакви намерения да се укривам", заяви Пламен Бобоков в съдебната зала в началого на заседанието. Подчерта още, че у нас има семейство с 3 деца, възрастни родители, както и дългогодишен бизнес, за които трябва да се грижи. Пламен Бобоков, който заедно с брат си Атанас е собственик и управител на холдинга "Монбат", развиващ търговска дейност в десетки страни, поиска да бъде отменена ограничителната му мярка, за да поддържа работните си контакти като провежда срещи с чуждесгранните си бизнес партньори.

Държавното обвинение, в лицето на прокурорите Брезашка и Шостак, определи забраната като необходима. Поради тежесттана обвинението отмяната водела до риск от укриване от правосъдието.

Защитата: Действията на прокуратурата са безконтролни, това е безмотивна репресия

Защитата - адвокат Ина Лулчева, която е внесла още в началото на февруари молбата за отмяна на забраната, заяви пред съда: "Ограничителние мерки се оределят не от това кащкво смята прокуратурата за обвинението, което е повдижнала, мерките се определят от процесуалното поведение на обвиняемия" И подчерта че той не е дал досега основание прокуратурата да смята, че ще се укрива от правосъдието. Тя цитира решение на Европейския съд, в оето действията на прокураурата са определени като безконролни, а насотяването да остане забраната определи като безмотивна агресия.

Пламен Бобоков има забрана за напускане на страната и по другото дело - за изнасяне на държавни тайни, по което е обвиняем със секретаря на президента по правни въпроси Пламен Узунов, но прокуратурата просто не се произнася, обясни адвокат Лулчева..

През май миналата година братята Атанас и Пламен Бобокови бяха обвинени за участие в организирана престъпна група заедно с бившия зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков и още осем души. През юли Пламен Бобоков получи обвинението с Пламен Узунов, а третото обвинение е от Окръжната прокуратура в Русе за "притежание на нерегистрирани археологически ценности". Това са прословутите стрелички. По инэормация а "Дневник" експертната им оцена възлиза на 650 лн., заради което са наложени като обезпечения всички притежавани от бизнесмена едвижими имоти.

Дневник