Трима български национали по плуване са дали положителни проби за допинг, съобщава Би Ти Ви, като информацията е била потвърдена от председателя на федерацията Георги Аврамчев.

Сред тях не е никой от тримата българи с квоти за олимпийските игри в Токио 2020 - Антъни Иванов, Йосиф Миладинов и Калоян Левтеров. Провинилите се са Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов.

Директорът на антидопинговия център д-р Виолета Заркова е съобщила, че забраненият медикамент е станозолол.

"От две години използваме еднакви витамини и досега са дали над 50 отрицателни проби. Недоумявам как са се постигнали тези три положителни. Това говори, че има външна намеса. Самите състезатели, които са пълнолетни, са използвали препарати, които никой не е ползвал. Ние ще проведем собствено разследване. Искам да успокоя - декември, януари, февруари всички останали проби са отрицателни. Някой си е позволил да използва страничен препарат", заяви Аврамчев.

Той добави, че "дисциплината не е нарушена, много стриктно се спазва". Той не очаква други положителни проби.

В момента е в ход процедурата, като тримата трябва да решат дали искат отваряне на Б-проба, след което да дадат обяснение пред Дисциплинарната комисия на БОК. Те са застрашени от лишаване от състезателни права за четири години.

Дневник