Експерти на РИОСВ-Шумен и Басейнова дирекция са извършили проверка по сигнала за умряла риба и черна вода в река Камчия, който бе подаден от рибари в събота. Източникът на замърсяването засега не е категорично установен, става ясно от прессъобщение на Екоинспекцията.

Експертите направили оглед по течението на реката. Установили наличие на екземпляри мъртва риба в река Голяма Камчия между селата Янково и Желъд.

При обхода на района на свинекомплекса в село Радко Димитриево била усетена остра миризма на свински фекалии. “Експертите от РИОСВ-Шумен са огледали района около жп линията, преминаващ под лагуната на животновъдния комплекс. Констатирана е тръба, вкопана под нивото на терена и видяна на около 3-4 метра преди жп линията, с край в бетонов канал, който е предназначен за отвеждане на води (с цел да не се нарушава изправността на жп линията). Бетоновата част от канала е била пълна с вода в черен цвят и без дебит на отпадъчни води. Дадено е предписание на свинекомплекса за представяне на подробна схема на канализационната мрежа на свинефермата”, пише в прессъобщението на РИОСВ. 

Екоинспекцията изпратила писмо и до община Шумен за извършване на проучване по компетентност за произхода и предназначението на тръбата, а също и до ОДБХ-Шумен за предоставяне на информация по компетентност.

“Взети бяха общо шест водни проби от експертите на регионалната лаборатория по заявка на БДЧР – четири проби от река Голяма Камчия и две от река Поройна. Първите четири проби са отбрани от водите на река Голяма Камчия – при мост до автомобилен път преди село Кълново, от мост преди село Янково, от мост при разклона за село Красимир и от местност „Рибка“ между село Салманово и село Радко Димитриево. Другите две проби са от водите на река Поройна при мост след село Радко Димитриево и при мост в село Дибич. Резултатите от анализа на водните проби ще бъдат оповестени допълнително. За подобни нарушения Законът за водите предвижда санкции в размери от 2000 лв. до 10 000 лв.”, завършва писмото на РИОСВ-Шумен.

ШУМ.БГ