Един от тримата мъже, обвинени в убийството на малтийската журналистка, която води борба с корупцията Дафне Каруана Галиция, се призна за виновен днес.

Винс Мускат е арестуван от декември 2017 г., когато заедно с други двама мъже бе обвинен, че е планирал и извършил убийството. Другите двама твърдят, че са невинни. Мускат няма общо с бившия премиер Джоузеф Мускат, който беше на поста си, когато Каруана Галиция беше убита и подаде оставка през декември 2019 г., за да "поеме политическа отговорност".

Убийството на Каруана Галиция с бомба, поставена в колата ѝ, освети корупцията в най-малката държава в Европейския съюз.

Четвърти човек, мултимилионерът Йорген Фенек, който е имал политически връзки на високо ниво, е заподозрян за организатор на престъплението и е обвинен като съучастник в убийството. Той отрича.

Самопризналият се за посредник Мелвин Теума предаде доказателства през 2019 г. в замяна на помилване. Искането на Мускат за подобна сделка беше отхвърлено миналия месец, но юридически източник заяви, че му е била предложена намалена присъда като част от споразумение за признаване на вината.

Фенек беше близък приятел с бившия шеф на кабинета на премиера Кийт Шембри, който отрича да е извършил неправомерни действия и да знае за убийството или извършителите му. / БТА

Дневник