София и Скопие може да постигнат пробив през май или юни. Това обяви специалният представител на македонските власти за България Владо Бучковски в интервю за телевизия "Алсат М".

По думите му става въпрос за прозорец, който няма да продължи дълго, тъй като следват президентски избори в България и местни - в северна Македония. Бучковски споделя изразяваната в македонското правителство и сред експерти (включително български) теза, че изборите ще създадат възможност за промяна. София отрича това.

"Формула, която и за двете страни да изглежда на пръв поглед като голяма отстъпка" може да бъде открита и това да разблокира преговорите на Северна Македония с Европейския съюз, които заради България не могат да започнат, смята Бучковски.

Той вижда възможност за провеждане на междуправителствена конференция (каквато е заложена в договора за добросъседство между двете страни) в близките няколко седмици и това да способства за промяна в атмосферата. Миналата седмица Скопие настоя, че вече няма разногласия със София по плана за действие, обсъждан и от Бучковски, и от експерти във външните министерства от двете страни на границата в последно време. Такъв план за действие би подготвил почвата за преодоляване на разногласията (Бучковски повтори тезата, че документът е договорен "99%").

Сигналите какво ще включва той и дали ще подреди работата на историческата комисия и ще отвори път за други спорни въпроси от договора обаче са разнопосочни. Освен това от българска страна ентусиазмът, изразяван на официално ниво, не е сходен с македонския. Тонът между двете държави обаче е белязан от по-малко напрежение и уверения за нуждата от диалог от началото на тази година.

Дневник