Компанията SpaceX съобщи името на втория член на екипажа за първия граждански комерсиален полет на кораба Crew Dragon - 29 годишната Хейли Арсено, която в детството си се е излекувала от рак на костите.

Тя ще заеме мястото, символично наречено "Надежда", и ще стане най-младата американка, летяла в космоса, допълва "Асошиейтед прес". До полета е допусната, независимо че на 10 години при операция на коляното в лявата ѝ бедрена кост е поставена титанова протеза. Арсено и до днес накуцва и страда от болки в краката, разказва още АП.

Тя е бивша пациентка на детска болница в Мемфис, щата Тенеси, специализирана и в терапии за левкемия и други видове ракови заболявания. Хейли Арсено работи там като асистент на лекар.

Полетът на SpaceX изцяло е платен от 37-годишния милиардер Джаред Айзъкман. Според АП основателят на Shift4 Payments иска самостоятелно да управлява космически кораб.

Плановете му са с това събитие да събере 200 милиона долара, които да предаде на същата болница "Сейнт Джуд", където работи Хейли Арсено. Останалите две имена за полета се очаква да бъдат обявени през март.

Дневник