Първите свидетели по делото за катастрофата, при която на 19 април м.г. загина журналистът Милен Цветков, дадоха показания пред Софийския градски съд (СГС). Призованите и разпитани свидетели са приятели на подсъдимия Кристиан Николов и неговата годеница Симона Цанкова и разказаха как са празнували вечерта преди инцидента. Самата Симона Цанкова, която е пътувала в джипа "Ауди" Q7 по време на катастрофата, също реши да даде показания, макар че има право и да не свидетелства, тъй като живеят на семейни начала.

Приятелите на Николов и Цанкова заявиха пред съда, че като шофьор той е много внимателен и отговорен и винаги спазва правилата за движение по пътищата и не е агресивен водач. По думите им той не употребява наркотици и не злоупотребява с алкохол.

В съдебната зала Цанкова и останалите приятели на Николов разказаха, че на 18 април през деня са се събрали, за да празнуват рожден ден на Цанкова, който е бил по-рано през седмицата. Компанията от десетина души първо отишла на Витоша, където искали да си направят барбекю, но били спрени от полицаи. Те ги проверили и им съставили актове, тъй като нарушават противоепидемичните мерки, а тогава бе в сила и забрана за посещение на природни паркове и градинки. След проверката компанията се отправила към дома на Николов, където продължили празненството. Различни свидетели разказаха как са пили шотове с "Йегермайстер", имало бира, водка и други алкохолни напитки.

Никой от присъствалите на купона не е видял Кристиан Николов колко и какво точно е пил и никой не го е видял да употребява наркотици. Точно обратното - повечето от близките му разказаха, че води здравословен начин на живот и спортува редовно. Симона Цанкова обясни, че някои от момчетата от компанията са пренощували в къщата, а други си тръгнали същата вечер. Тя и Кристиан почистили след празненството и малко преди да си легнат в ранните сутришни часове той й споделил, че се чувства замаян след като намерил "Йегермайстер" в чаша и го изпил.

Цанкова разказа, че Николов имал специален ритуал преди лягане - пиел успокояващ чай от канабис и използвал такава паста. Продуктите се предлагат свободно на пазара, а Николов ги приемал, когато бил притеснен преди изпитите си по време на сесия. На другия ден около обяд заедно с Георги Иванов - сина на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов, отишли в дома му, за да се изкъпе и преоблече, а после решили да отидат на разходка. Решили да се качат на джипа "Ауди" Q7 както за разходката на Витоша, така и на следващия ден, защото бил паркиран най-отпред в алеята за автомобили и не искали да ги разместват.

В деня на катастрофата Симона Цанкова обясни, че Николов не е бил неадекватен и й споделил, че се чувства по-добре след замайването предната вечер. Годеницата на Николов обясни, че не е гледала откъде минават с автомобила, защото отваряла подарък, получен за рождения й ден предната вечер и чела инструкциите. Погледнала към предното стъкло, защото Георги извикал, а секунди след това джипът се ударил в автомобила на Милен Цветков. Цанкова каза, че не е видяла какъв цвят е бил сигналът на светофара. Джипът се завъртял след удара и спрял след като се блъснал и в ограда.

"След като осъзнах, че сме живи, се опитах да изляза, но вратата беше затисната и не успях да сляза от автомобила. Дойдоха хора и ми помогнаха", обясни Цанкова. Тя е видяла и как Кристиан Николов се опитвал да помогне на Милен Цветков, който вече бил изваден от автомобила. "Правеше му изкуствено дишане, сложи обувка, за да повдигне главата му като възглавница и в един момент се опита да му извади езика", обясни Цанкова. До момента прокуратурата твърдеше, че Николов не е оказвал съдействие, а е оглеждал автомобила си.

Малко след разпита на свидетелите, Кристиан Николов поиска съдът да промени мярката му за неотклонение в по-лека. "Отговорно заявявам, че няма да се укрия или да извърша друго престъпление. Аз съм млад човек, чийто живот е минал в учение и никога не съм се занимавал с престъпления. Искам да изкажа моите искрени съболезнования към близките и семейството на Милен Цветков. Не мога да си представя какво им е, когато се връщат към случилото се", каза пред съда Николов, но магистратите отказаха да го освободят от ареста.

Следващото заседание е насрочено на 26 февруари и се очаква тогава да бъдат разпитани други свидетели, станали очевидци на катастрофата. Николов е обвинен за умишлено предизвикано тежко пътнотранспортно произшествие, вследствие на което на 19 април почина журналистът Милен Цветков. За това престъпление законът предвижда наказание "лишаване от свобода" от 15 до 20 години или доживотен затвор.

Дневник