Вече близо 300 пациенти на МБАЛ-Шумен са лекувани с реконвалесцентна плазма срещу Covid-19 досега, съобщи за ШУМ.БГ д-р София Димова, началник на отделението по трансфузионна хематология.

“Всеки ден поръчваме по 5-6 хиперимунни плазми от Регионалния център по трансфузионна хематология във Варна, където тя се произвежда. Тревожното е, че там вече се наблюдава остър дефицит, запасите се изчерпват, а болните се увеличават. Наблюдава се и намаление на броя на желаещите да даряват при нас”, каза д-р Димова.

Тя сподели, че в отделението по трансфузионна хематология, което работи в дните вторник и петък за даряване на плазма срещу Covid-19, изявяват желание за кръводаряване по един - двама, и само един ден са били 8. Повечето от желаещите предпочитали да ходят директно до Варна, където се произвежда хиперимунната плазма и се правят необходимите изследвания.

Затова преди дни от МБАЛ отправиха апел към гражданите да даряват кръв в отделението на шуменската болница, от която се нуждаят все повече заразени с Covid-19.

Припомняме, че дарената кръв в отделението се изпраща с медицински транспорт в Регионалния център по трансфузионна хематология-Варна, където се произвежда хиперимунната плазма, правят и се необходимите изследвания, и ако отговаря на изискващите се медицински показатели, се връща в шуменския пункт.

ШУМ.БГ