Посолството на Израел в България е потресено от отвратителните антисемитски коментари, направени в предаването "Последният печели" на БНТ на 23 февруари 2021. Това се казва в официално становище на дипломатическото представителство, изпратено до медииите.

В прeдaвaнeтo вoдeщият Oрлин Гoрaнoв cи пoзвoли в нaй-глeдaнoтo тeлeвизиoннo врeмe дa изрeцитирa бeзкритичнo aнтиceмитcки пacквил, c кoйтo зaceгнa нe caмo вcички eврeи, нo и пoругa пaмeттa нa унищoжeнитe в лaгeритe нa cмърттa пo врeмeтo нa Хoлoкocтa.

"Отричането на Холокоста е престъпление и трябва да се разглежда като такова. Очакваме БНТ да направи необходимите изводи, както и публично да осъди тези скандални коментари, подклаждащи антисемитизма и речта на омразата", пишат още от посолството на Израел в България.

Популярната игра на БНТ "Последният печели" може да спре от следващата седмица заради антисемитско изказване на шахматиста Боби Фишер, цитирано в изданието й от 23 февруари, заяви генералният директор на БНТ Емил Кошлуков пред "24 часа".

Заради цитата 71 интелектуалци се подписаха под отворено писмо, в което питат: "Кому беше необходима тази груба антисемитска демонстрация по националната телевизия?".

Цитатът на Фишер, изчетен по време на играта, е:

"Евреите не обичат да работят. А това е едно от нещата, което евреите много мразеха в Хитлеровите концентрационни лагери. Никога не е имало газови камери. Това са глупости! Но когато отидете в лагера, там има надпис: "Арбайт махт фрай". На български: "Работата ви прави свободни". Но евреите не вярват на това. Те вярват, че вие трябва да свършите цялата работа, а те прибират печалбата. Това е проблемът с евреите."

"Ще наложа най-тежките наказания по трудовия кодекс на всички виновни за допуснатото - дисциплинарно уволнение. Ще бъдат наложени материални санкции на продуцентите, а може да спра и предаването, докато не се изясни защо е допуснато това. Няма да го оставя в ефира, докато не получа уверенията, че екипът е контролиран, че продуцентът, редакторът, отговорният режисьор си вършат работата", каза още Кошлуков.

Днес.бг