Общо 255 заявления за новоразкритата социална услуга от община Шумен „Асистентска подкрепа“ са подадени за малко повече от месец. От тях 170 са заявленията за потребление на услугата, а 85 са за предоставянето й от т.нар. социални асистенти.

„Документите на желаещите да получат услугата вече се разглеждат, а с кандидатите за социални асистенти се провеждат събеседвания. Заявления продължават да се приемат“, каза за ШУМ.БГ младшият експерт в социалната дирекция в община Шумен Симона Колева. Тя допълни, че за услугата „асистентска подкрепа“ документи подават хора, които не могат да бъдат обхванати, заради специфичните изисквания, но те се насочват към други социални услуги, предоставени от общината.

За „Асистентска подкрепа“ могат да кандидатства възрастни хора в надтрудоспособна възраст с невъзможност за самообслужване, които нямат определена по съответния ред степен на намалена работоспособност, т.е нямат решения на ТЕЛК и ЛКК. Деца с трайни увреждания и пълнолетни лица с трайни увреждания, които не ползват асистентска подкрепа, помощ за осигуряване на асистентска подкрепа или за които не се получава помощ за грижа в домашна среда по реда на друг закон.  

След приключване на подбора се очаква 237 потребители ще получат почасови грижи в домашна среда. 80 асистенти ще помагат на хора с увреждания и със затруднения при самообслужване, движение и придвижване, промяна и поддържане на позицията на тялото, изпълнение на ежедневни и домакински дейности и комуникация. Предвижда се асистентите да обслужват до трима потребители.

ШУМ.БГ