Администрацията на президента Джо Байдън забрани на бившия главен прокурор на Словакия и на сина му да влизат в страната, заради "значителна корупция". Новината за Доброслав Трънка и сина му Якуб бе разпространена от Държавния департамент на САЩ.

Трънка бе обвинен през 2019 г. за злоупотреба с власт при прикриването на записи, както и заради разкритията около убийството на разследващ журналист през 2018 г. През януари миналата година той бе арестуван.

"На официалната си позиция като главен прокурор на Словакия той е бил замесен в корупционни действия, подкопали върховенството на закона и вярата на Словашката република в нейните демократични институции, официални лица и публични процедури", се казва в съобщението.

Обявяването на двамата за лица, които няма да бъдат допускани в страната, "потвърждава ангажимента на САЩ с борбата срещу корупцията в Словакия и че стоим на страната на народа на Словакия в неговата борба с корупцията", се казва още в съобщението, подписано от държавния секретар Антъни Блинкен. "Държавният департамент ще продължи да използва правомощията си за търсенето на отговорност от извършителите на корупционни действия в района и по света. Днешното решение не се опитва да влияе на продължаващи или бъдещи правни действия в Словакия във връзка с г-н Трънка."

В края на месеца се очаква приключване на разследването защо Трънка е държал 7 години тайни записи от кабинета си, които според разкритията е опитвал да изтъргува със записаните. Скандалът, станал известен като "Горила", показа и унизителната зависимост, в която е бил главният прокурор от бизнесмена Мариан Кочнер.

Трънка бе главен прокурор през 2004 - 2011 г., но след това остана да работи в главната прокуратура сред вълна от публикации, че е взимал рушвети и е участвал в корупция.

Дневник