Ковид отделенията на МБАЛ-Шумен са препълнени и от вчера се насочват пациенти към болниците в Търговище и Разград. В Шуменска област броят на заразените вече достигна 316 на 100 000 души от населението, стана ясно на заседание на Областния кризисен щаб.

По тези причини бе решено да се въведат допълнителни противоепидемични мерки и удължаване срока на действие на сега действащите.

От 00,00 часа довечера на територията на цялата област влиза в сила заповед, според която носенето на защитна маска става задължително за всички търговски обекти на открито. Тя се отнася както за продавачите, така и за клиентите на уличните сергии. В събота и неделя в Шуменско на проверки тръгват съвместни екипи на полицията и РЗИ.

“Областта гони Кюстендил по брой заразени. Особено тревожно е, че голяма част от тях имат нужда от болнично лечение”, каза директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Пепа Калоянова. Вчера са регистрирани нови 51 случая на Covid-19, с което активните случаи в Шуменско днес вече са 723. На лечение в МБАЛ-Шумен са 170.

"В момента големият процент от пациентите ни са тежки случаи. Вчера се препълни интензивният ни сектор, който е с 10 легла, а от такова имаше нужда още един пациент. Насочихме 6 болни към МБАЛ-Търговище и един към Разград. Трябва да се вземат по-крути мерки, може би и учениците да се пуснат във ваканция”, каза директорът на МБАЛ-Шумен д-р Димитър Костов.

Щабът реши до 31-ви март да останат в сила вече действащите противоепидемични мерки, сред които са забраните за семейни и фирмени тържества с над 15 души, пазарите за животни, битаците и ползването на училищни салони от външни спортни и танцови клубове.

ШУМ.БГ