Писателят Георги Господинов получава тазгодишната литературна награда Usedom, съобщи БНР. Тя се присъжда всяка година от 2011 г. в рамките на Узедомските литературни дни, провеждани през април на остров Узедом (Германия/Полша).

С нея се удостояват писатели, "които във висока степен се чувстват обвързани с европейския диалог в исторически и съвременен план". Председател на журито тази година е нобелистката Олга Токарчук, която е отличена с наградата Usedom през 2012 г.

Ето и част от мотивите на журито:

"Георги Господинов е значим и неповторим глас в литературата на Европа. Неговото творчество - фрагментарно, пълно с меланхолия и острота - стъпва върху най-добрите традиции на централноевропейската проза с нейната неунищожима нужда да разкрива нови и нови пластове на човешкия опит.

Неговото писане се фокусира върху езика като най-съвършеното средство за познание на ефимерното/чезнещото. Авторът уверено прекрачва границите на установените конвенции и създава комплексни, завършени наративи, които не могат да бъдат категоризирани в специфичен жанр или течение.

"Естествен роман" е представителен за цялото творчество на Господинов: фрагментарен, но същевременно удивително кохерентен, защото фрагментите не остават епизоди, а се събират в една от най-убедителните визии в съвременната литература."

Финансовият еквивалент на наградата е 5 хил. евро и е свързан с едномесечен творчески престой в първокласен хотел на морския курорт Албе.