В резултат на пандемията приходите на Формула 1 са намалели с 877 млн. долара. За 2020 г. стойността им възлиза на 1.145 млрд. долара, като понижението е с 43% спрямо 2019 г., когато генерираната сума беше 2.022 млрд. долара, съобщиха собствениците от "Либерти медия".

Годишната оперативна загуба е 386 млн. долара. За сравнение, през 2019 г. Формула 1 отчете печалба на стойност 17 млн. долара. Десетте отбора си разделят 711 млн. долара, като сумата е с 301 милиона по-малко спрямо предишния период.

За 2020 г. беше планирано да се проведат 22 състезания, но заради коронавируса се състояха 17 надпревари под строги правила за безопасност и предимно без публика.

Основните приходи на Формула 1 идват от такси за организиране на състезания, сделки за телевизионно излъчване и реклама и спонсорство. Приходите също осигуряват значителна част от бюджета за по-малките отбори.

"Поради намаления брой състезания, продължителността на сезона и почти пълната липса на фенове, не е изненадващо, че има спад в основните приходи", каза новият главен изпълнителен директор Стефано Доменикали.

Той допълни, че предшественикът му Чейс Кери е оставил здрава основа за бъдещ растеж и спортът е добре позициониран с търговски партньори.

Новият сезон във Формула 1 ще започне на 28 март в Бахрейн.

Дневник