Отборът на „Шумен 61“ се класира за четвъртфиналите в турнира за купата по хандбал при мъжете. В зала „Неврокоп Арена“ днес шуменци победиха силния тим на „Пирин“ Гоце Делчев с 33:27 (16:16).

Двата отбора, които са лидери в класирането за първенство, за първи път този сезон излязоха в пряк двубой един срещу друг във финал преди финала в турнира за купата и „Шумен“ се представи по-добре (за първенство „Пирин“ и „Шумен“ играят на 4 април в Гоце Делчев и на 9 май в Шумен, бел.ред.).

Мачът бе изключително равностоен, но след средата на второто полувреме шуменци наложиха своята игра и успяха да вземат победата.

Още през първата част отборът на „Шумен“ показа, че е по-амбицираният отбор за спечелването на срещата. В 10-ата минута шуменци поведоха с три гола – 7:4, но домакините от „Пирин“ не се предадоха, стигнаха до равенство и дори поведоха за кратко в резултата с 12:11. До края на първата част играта вървеше гол за гол и резонно на почивката двата състава се оттеглиха при равенство 16:16.

Ситуацията от края на полувремето се запази в началните минути на втората част. Двата отбора си разменяха попадения и резултатът бе равен до 21:21. След това „Шумен“ дръпна напред с два гола и до края на мача не позволи на съперника да изравни, а с бързи и точно завършени атаки и отлична защита увеличи преднината си, за да затвори мача при 33:27.

Бранимир Балчев стана голмайстор за „Шумен“ и на срещата, след като отбеляза 13 гола. За шуменския отбор точни бяха още Димитър Грозев с 6 попадения, Александър Димитров с 4, Георги Атанасов с 3, Димитър Иванов и Тодор Добрев с по 2, Йордан Михайлов, Николай Николов и Кирил Савов с по 1.

„Тактически правилно изиграхме мача. След равенството през първата част показахме по-добра игра и по-добра физическа подготовка. Опитът също си каза думата. Бранимир Балчев вкара важни голове във важните моменти, а защитата помогна в трудните ситуации на вратарите. Така с опит и рутина взехме мача. Всички момчета се раздадоха на терена и показаха, че заслужават победата“, коментира за ШУМ.БГ след срещата треньорът Чавдар Чернев.

Следващият съперник на „Шумен“ в турнира за купата на България по хандбал е другият от силните отбори през последните години - „Осъм“ Ловеч, който заема трето място във временното класиране на А група. На четвъртфиналите играят още „Локомотив“ ГО - „Спартак“ Вн, „Левски“ (Левски) - „Фрегата“ Бургас, „Асти-91“ Хасково - „Добруджа“ Добрич.

В тази фаза на турнира е ясен домакинът само в една от срещите - „Фрегата“ посреща „Левски“, защото тимът от Бургас играе в по-долната група на шампионата по хандбал. За останалите двубои ще се тегли жребий за определяне на домакините. Жребият ще се състои на 1 март (понеделник) от 14,00 часа и ще бъде предаван в youtube канала на БФ хандбал.

Отборът на „Шумен 61“ ще гостува на „Осъм“ в Ловеч в четвъртфиналния мач за купата на България по хандбал при мъжете. Това отреди тегленият днес жребий за тази фаза на надпреварата.

В останалите четвъртфинални двубои „Спартак“ Варна ще приеме „Локомотив“ Горна Оряховица, „Асти 91“ е домакин в Хасково на „Добруджа“, а „Фрегата“ посреща в Бургас „Левски“ от град Левски.

Срещите са на 20 и 21 март. Победителите се излъчват в една среща.

ШУМ.БГ