Опозиционерът Алексей Навални ще изтърпи присъдата си от две и половина години затвор при общ режим в наказателна колония №2 в град Покров, Владимирска област.

Град Покров се намира на стотина километра източно от Москва, а изправителната колония – на няколкостотин метра от жилищните сгради. Създадена е през 90-те години на миналия век. Там обикновено се изпращат осъдени за първи път за леки и средни престъпления. На територията на колонията има православен храм, молитвено помещение за мюсюлмани, библиотека, спортни площадки, хлебопекарна и дърводелски цех.

Ако пожелае, Навални ще може да започне работа като стругар, библиотекар, готвач или да шие защитни маски. Той вече се намира във Владимирска област, където беше транспортиран от московския предварителен арест „Матроска тишина“. Предстои му да прекара известно време под карантина, да премине медицински изследвания, след което ще бъде разпределен в един от десетте затворнически отряда.

С решение на Симоновския районен съд в Москва условната присъда на Алексей Навални за мошеничество до делото „Ив Роше“ беше променена на ефективна заради многократно нарушаване на изпитателния срок. Решението беше потвърдено от Московския градски съд.

Дир.бг