Най-дълго чаканата новина в тениса за последните месеци е факт, след като Роджър Федерер публикува в социалните мрежи снимка от корта в Доха, където вече тренира.

На 8 март, понеделник, в Катар започва турнира от категория 250 на ATP и Маестрото ще е в него.

Когато надпреварата започне и Федерер отново удари топката на корта в понеделник, ще са минали точно 403 дни от последния му мач. Той бе на 30 януари миналата година срещу Новак Джокович, на полуфинала на Australian open. След това Роджър оперира коляното си, а после пандемията прекрати сезона.

Когато тенисът поднови активното си ежедневие, 20-кратният шампион в Големия шлем не успя да се завърне, защото коляното имаше нужда от нова операция. Проблеми с гърба също измъчваха тенис легендата и швейцарецът реши да пропусне цялата година, за да се завърне напълно здрав.

Очакваше се да е готов за Австралия през февруари, но той отказа да пътува за турнира заради тежките карантинни условия в Мелбърн за състезателите. Причините не бяха кондиционни или физически, а семейни - планираното пътуване с четирите му деца и съпругата щеше да се превърне в малък ад при задължителния двуседмичен престой в хотелската стая преди надпреварата.

Сега Федерер се завръща, година и месец след последния си мач. Надеждите са да е напълно здрав и готов за натоварванията. Съмненията не са малко, след като някои от най-близките му хора изразиха опасения как ще реагира тялото на дългата пауза. Роджър ще навърши 40 години през август.

"Нямам търпение", написа под снимката от корта в Доха мегазвездата и вече няма съмнение - ще го гледаме след седмица отново на корта.

Той продължава да е тенисистът с най-голяма аура и глобална популярност, въпреки че споровете за това дали е №1 сред тримата големи са горещи и не спират. След 103 турнирни победи и 20 титли от Шлема, наследството на Федерер в този спорт не може да се коментира.

Няколко големи цели го мотивират да продължи:

- спечелването на още един "Уимбълдън" след осемте титли на любимия му турнир
00:05 / 00:34

- олимпийска титла (има сребро и злато на двойки, иска го и на сингъл) в Токио през лятото

- подобряване на поне един или двата вечни рекорда на Джими Конърс - 1274 победи (1242 има Роджър) и 109 титли (103 за швейцареца).

В Доха го чака сериозна конкуренция, въпреки че не всички от списъка са потвърдили, че ще играят. Но там са имената на Доминик Тийм, Андрей Рубльов, Гаел Монфис, Денис Шаповалов, Давид Гофен, Стан Вавринка, Роберто Баутиста Агут...

Федерер е печелил титлата три пъти и винаги се е радвал на невороятна популярност и уважение в страните от региона.

Дир.бг