Бившият президент на Барселона Хосеп Мария Бартомеу е бил арестуван в понеделник сутрин след полицейска акция в офисите на каталунския гранд.

 

Бартомеу, който се оттегли от поста през октомври миналата година, е бил един от четирмата арестувани заедно с бившия генерален директор Оскар Грау, бившия правен ръководител Роман Гомес Понти и дясната му ръка Хауме Масферер, съобщава испанското радио Cadena Ser. Арестите на въпросните лица идват след скандала „БарсаГейт“ от началото на 2020.

Припомняме, че става въпрос за инцидента, в който Бартомеу бе обвинен в назначаването на комуникационната компания I3 Ventures, за да пише негативни статии срещу своите опоненти и критици. В това число влизали звездите на „блаугранас“ Лионел Меси и Жерар Пике, както и политическите съперници на Бартомеу.

Според информациите, той назначил фирмата шест пъти над пазарната цена, което доведе и до полицейско разследване. Все още има противоречиви информации за конкретната причина за арестите, като полицията отказа да потвърди имената на арестуваните, казвайки, че в момента „просто се извършват арести“ от служители на звеното, занимаващо се с финансови престъпления.

Бартомеу се оттегли през октомври след покачилото се напрежение върху поста и клуба поради драматичния спад в представянето на Барселона на футболния терен и финансовите загуби, предизвикани от пандемията от коронавирус. Неговият наследник ще бъде избран тази неделя, когато клубните членове ще изберат между финалните трима кандидати – Жоан Лапорта, Тони Фрейша и Виктор Фонт. /БГНЕС