Двете водещи опозиционни партии обединиха усилия, но не и листи, срещу албанския премиер Еди Рама, предаде "Болкан инсайт".

Това стана с коалиционно споразумение, предхождащо вота на 25 април. Надеждата на Демократическата партия, основната опозиционна сила, и по-малкото Социалистическо движение за интеграция оставиха идеологическите си разделения с мотото "Албания, дом, който печели".

Съгласно споразумението, ако с резултатите на отделните си листи за вота те успеят да свалят Рама, ще си сътрудничат за формиране на правителство.

Отделно от това Демократическата партия подписа документ за предизборна коалиция с над 13 по-малки партии. "Съвместото ни пътешествие за промяна на Албания започва днес," цитира "Болкан инсайт" лидера ѝ Лулзим Баша.

Нова тактика

Решението му бележи промяна на тактиката отпреди две години, когато неговата партия и Солицалистическото движение за интеграция напуснаха парламента и се отказаха от мандатите си, които обаче бяха заети от други депутати от техните листи. Двете организации не се включиха и в местните избори през 2019 г., които Социалистическата партия на Еди Рама спечели убедително, но при съмнения за измами и насред скандал, свързан с предходния парламентарен вот.

Подобен, но не идентичен, модел избра унгарската опозиция, която се обединява за изборите догодина срещу премиера Виктор Орбан.

За обединение заговори и сръбската опозиция, която на практика остана изцяло извън парламента на вота миналото лято (резултат от него са нови избори, свикани за следващото), но идеята все още не се приема еднозначно.

Дневник