Броят на новите случаи на коронавирус по света се е увеличил през последните седем дни, за първи път от седем седмици, заяви днес Световната здравна организация (СЗО), цитирана от Ройтерс.

"Налага се да отправим сериозно предупреждение към всички ни: че този вирус ще започне да се разпространява с нова сила, ако му позволим. А ние не можем да го допуснем", каза на брифинг за медиите Мария ван Керкхове, технически ръководител на СЗО за борбата с COVID-19.

Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус заяви, че увеличаването на случаите е "разочароващо, но не е и изненадващо", и призова отделните страни да не разхлабват ограниченията заради коронавируса. Все още е твърде рано за отделните държави да разчитат единствено на ваксинационните програми и да се откажат от останалите мерки, подчерта той.

Тедрос отбеляза, че днес Гана и Кот д'Ивоар са станали първите страни, започнали да ваксинират хора с дози, доставени чрез КОВАКС - международната програма за осигуряване на ваксини за бедни държави и такива със средновисоки доходи на населението. В същото време той разкритикува богатите страни, че трупат дози ваксини. Всички имат интерес уязвимите хора по света да бъдат предпазени, подчерта Тедрос.

Майк Райън, водещият експерт на СЗО за извънредните ситуации, каза, че глобалната борба срещу коронавируса сега е в по-добро състояние, отколкото преди десет седмици, когато все още не бяха започнали ваксинационните програми. Но все още е рано да се каже, че вирусът е под контрол, предупреди той.

Райън коментира, че е твърде рано и нереалистично e да се мисли, че до края на 2021 г. светът ще е приключил с коронавируса. Все пак има данни, че ваксините започват да оказват влияние върху разпространението на вируса, добави той.

По данни на СЗО от днес през последното денонощие по света са били регистрирани общо повече от 347 хиляди новозаразени. Над 7200 човека са починали, съобщи ТАСС./Дир.бг