Унгарският премиер Виктор Орбан заплаши да изтегли 11-те си евродепутати от Европейската народна партия (ЕНП), ако на нейната делегация не бъде позволено да върви по свой собствен път, съобщи „Политико“.

Предупреждението се съдържа в негово писмо до председателя на групата на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер. От посланието става ясно, че Орбан е гневен заради поправки, които според него имат за цел със задна дата да наказват за незачитане на върховенството на закона.

Орбан заплашва с напускане на депутатите от ФИДЕС – управляващата партия в Унгария, ако ЕНП приеме правила, които ще дават на групата ѝ повече власт да определят коя партия да приемат в редиците си. Така евродепутатите ще изземат до голяма степен ролята на структурите в самата партия.

Промените са били обсъдени на среща на Вебер с главите на националните делегации при закрити врати на 26 февруари. Очаква се те да бъдат одобрени с необходимото мнозинство от две трети след два дни, когато групата на ЕНП ще има пленарно заседание.

Ако бъдат приети, новите правила ще позволят от ЕНП да бъдат изключвани национални делегации вместо отделни депутати, както се действа сега.

Освен това от две години насам членството на ФИДЕС в партията е замразено. Нейните депутати обаче продължават да бъдат членове на най-голямата политическа сила в Европарламента.

В писмото си Виктор Орбан се възмущава, че в момента, в която трета вълна от COVID-19 удря Европа, групата на ЕНП се занимава с преразглеждане на стари правила. Трудно е човек да приеме, че това е толкова спешен въпрос, изтъква унгарският премиер.

„Нашето определение за върховенството на закона не може да приеме правила и санкции със задна дата, които новите поправки имат за ясна цел да въведат. Тези поправки бяха специално направени, за да бъдат наказани евродепутатите от ФИДЕС. Понеже не разполагате с достатъчно гласове, за да ни накажете, сега се опитвате да промените правилата и да ги приложите към течаща в момента процедура“, пише Орбан.

В редиците на ЕНП последва незабавна реакция, пише „Политико“.

Със сигурност писмото ще повлияе на вътрешните дебати, смята зам.-председателят на парламентарната група, испанецът Естебан Гонсалес Понс.

„Няма да позволим на Орбан да ни изнудва. Ще продължим с промените“, заяви австриецът Отмар Карас, който е и зам.-председател на ЕП.

„Ако ФИДЕС иска да напусне, защо да я спираме?“, написа в туитър германецът Денис Радке.

Така според „Политико“ противниците на Орбан за първи път получават възможност да се отърват от него, като му позволят да си тръгне, вместо да го изхвърлят.

Клуб Z