418 деца, младежи и възрастни се включиха с изпълнения на текстове от българската литература в проведения онлайн рецитаторски конкурс, организиран от Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров”. Конкурсът бе посветен на Националния празник на България – 3 март и на 140-годишнината от рождението на патрона на библиотеката – писателя и общественик Стилиян Чилингиров.

Свои изпълнения представиха малки и големи от Шумен, Варна, Велики Преслав, Смядово, Разград, Нови пазар, Русе, Бургас, Сунгурларе, Каварна, Берковица, Плевен, Монтана, Тутракан, Исперих и Димитровград и от селата Мадара, Дибич и Градище (община Шумен), Кочово (община Велики Преслав), Енево (община Нови пазар), Рупките (община Чирпан), Ярджиловци (община Перник), Лесново (община Елин Пелин) и Руен (община Руен), както и възпитаници на българското училище „Иван Вазов” в Париж, Франция.

Най-добрите сред всичките 300 участия в конкурса са отличени от жури в състав: Стилиян Стоянов, служител на РБ „Стилиян Чилингиров”, доц. д-р Живко Жечев, преподавател в ШУ „Епископ Константин Преславски, и Стефани Лечева, актриса в ДКТ „Васил Друмев”.

В две от възрастовите групи – деца и ученици до 5 клас и ученици от 5-то до 12-ти клас журито отличи по няколко изпълнения на рецитаторите, а освен това раздаде и поощрителни награди. Всички отличени можете да видите тук.

Специалната награда на РБ „Стилиян Чилингиров” спечели ателие „Терапевтичен театър” към Център за социална рехабилитация и интеграция на лица със зрителни увреждания – Шумен, рецитал по творби на Дамян Дамянов, Евстати Бурнаски, Камен Зидаров, Атанас Далчев, Дамян Дамянов и Недялко Йорданов.

Изпълненията на отличените участници в Националния конкурс за изпълнение на българска литература ще бъдат публикувани в YouTube канала на РБ „Стилиян Чилингиров”.

ШУМ.БГ