Великобритания има готовност да приеме всички мачове от европейското първенство по футбол, заяви министър-председателят Борис Джонсън.

Оригиналните планове на УЕФА са турнирът за пръв път да се проведе в 12 държави из целия континент. Заради пандемията, наложила отлагането на първенството с една година, това изглежда по-трудно осъществимо.

Англия вече има осигурено домакинство на полуфиналите и финала. Джонсън каза пред "Сън", че британските стадиони са на разположение да приемат всеки друг мач.

Готовността на Великобритания се свързва с напредъка при ваксинирането на хората в страната. Същото даде повод на Израел наскоро да предложи да приеме мачове от европейското, макар страната да не е сред избраните домакини.

Джонсън отиде по-напред във времето и заговори за домакинство на световното по футбол през 2030 г. Тогава първенството ще е специално, тъй като ще се чества стогодишнината от провеждането на първия мондиал в Уругвай.

"Ние сме много, много устремени да доведем футбола у дома през 2030 г. Смятам, че това е правилното място. Това е домът на футбола и моментът е подходящият. Това ще е нещо абсолютно прекрасно за страната", добави Джонсън.

Преди началото на пандемията желание да приемат световното през 2030 г. изразиха няколко държави. Смята се, че предимство би имала съвместна южноамериканска кандидатура с участието на Уругвай и Аржентина. Испания, Португалия и Мароко също говореха за съвместна кандидатура, а за кратко вървеше идеята и за такава с участието на България, Гърция, Сърбия и Румъния. Постепенно балканската идея беше насочена към Евро 2032, но разговорите по темата утихнаха./Дневник