Водещият български състезател в плуването Антъни Иванов заяви, че докато не се смени щабът на националния отбор, той няма да се явява на лагери. И уточни, че би го направил дори и с цената на наказания от страна на федерацията.

Думите му идват в разгара на допинг скандала в българското плуване, развил се след положителните проби на националите Здравко Баблаков, Светлозар Николов или Благой Панайотов. Иванов подкрепи колегите си.

Той каза, че иска да се състезава за България и през април ще се прибере от САЩ, където тренира. Намерението му е да подкрепи отбора за европейското първенство.

"На лагер с националния отбор няма да стъпя, докато целият треньорски щаб не се оттегли. Не бих отишъл там да подложа себе си на риск от хващане с нещо, което не искам да приемам в тялото си точно преди олимпиадата, за която съм работил през последните четири години", заяви Иванов пред Би Ти Ви.

"Ясно, ще има наказания най-вероятно към мен, с каквито неведнъж са ни заплашвали вече. По-добре да има наказание и да се лиша от заплата за три-четири месеца, отколкото да се лиша от плувна кариера за четири години. Ако системата не се промени, мисля, че няма да съм единственият, който ще потърси реализация в друга държава", добави той.

Много настоящи и бивши състезатели насочиха вниманието към работата на треньора Кристиян Минковски и доктора Любомир Петров. Плувците получавали по над 30 хапчета в пластмасови чашки. Иванов каза, че когато все още се е подготвял в България преди години, винаги е хвърлял хапчетата, защото не е знаел какво му се дава.

Председателят на федерацията Георги Аврамчев каза, че вярва и на състезателите, и на треньорския щаб, и съзря "тежка провокация" и "саботаж". /Дневник